Zdrowe odżywianie

Ładuję...
  1. Czytaj więcej »

    Celiakia – co to jest za schorzenie i jak się objawia?

    Młoda kobieta cierpi na widok gluten.

    Celiakia, zwana również chorobą trzewną, to schorzenie na tle autoimmunologicznym, w przebiegu którego spożywanie glutenu wywołuje kaskadę procesów zapalnych skierowanych przeciwko własnym tkankom. Może ona ujawnić się w każdym wieku w postaci całego wachlarza dokuczliwych symptomów – także tych mniej oczywistych. Co to celiakia? Jak ją zdiagnozować?

  2. Czytaj więcej »

    Dieta ketogeniczna – czy warto ją stosować? Zasady, wady i zalety

    Podukty z diety ketogenicznej położone na białym blacie, widok z góry

    Dieta ketogeniczna to sposób odżywiania, w którym większość energii uwzględnionej w jadłospisie pochodzi z produktów bogatotłuszczowych. Jej głównym założeniem jest zmuszenie organizmu do sięgnięcia po zapasy energetyczne zgromadzone w tkance tłuszczowej. Dzięki temu, że wpływa ona bezpośrednio na procesy metaboliczne, pozwala na skuteczne zrzucenie nadprogramowych centymetrów w talii. Dieta ketogeniczna – na czym polega ten protokół żywieniowy? Jakie są jego założenia i potencjalne skutki uboczne? I kto powinien z niego zrezygnować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

     

  3. Czytaj więcej »

    Dieta wegetariańska – czy warto ją stosować? Zasady, wady i zalety

    Piękna młoda kobieta, trzymająca w rękach bukiet warzyw i z uśmiechem spoglądająca na pomidora w dłoni

    Dieta wegetariańska to model odżywiania, który cieszy się coraz większą popularnością – i to nie tylko ze względów ideologicznych, ale również zdrowotnych. Jedni uważają ją za smaczną i odżywczą, inni natomiast za monotonną i niedoborową. Na czym polega dieta wegetariańska? Z jakimi korzyściami i ograniczeniami wiąże się jej stosowanie? I po jakie suplementy diety powinni sięgać wegetarianie, aby dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

     

  4. Czytaj więcej »

    Guma guar – poznaj jej zdrowotne właściwości i zastosowanie w codziennej diecie

    Guma Guar W Proszku Lub Guaran Kupa Proszku Z Napisem Guar Guar Dodatek Do żywności E412

    Guma guar to składnik, na który można natknąć się w wielu sklepowych produktach. Kryjąca się pod symbolem E412 od razu wzbudza nieufność, ponieważ automatycznie kojarzy się z czymś szkodliwym dla zdrowia. W jakich artykułach spożywczych występuje guma guar? Co to jest i do czego służy? Czy faktycznie powinniśmy się jej obawiać, a może wręcz przeciwnie – guma guar w żywności to coś pożądanego? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

     

  5. Czytaj więcej »

    Hipoglikemia – jakie są jej objawy i jak ją leczyć?

    Narzędzia Do Pomiaru Cukrzycy I Kostka Cukru Białego Na Stole

    Hipoglikemia, zwana także niedocukrzeniem, to stan, który może wystąpić nie tylko u osób borykających się z zaburzeniami metabolicznymi, ale również u tych cieszących się dobrym stanem zdrowia. Jest ona związana ze spadkiem poziomu glukozy we krwi, który manifestuje się szeregiem nieprzyjemnych symptomów. Co to hipoglikemia? Jak ją poznać? I czy stanowi

  6. Czytaj więcej »

    Nutri-Score – czy pomaga w podejmowaniu lepszych decyzji żywieniowych?

    Symbol Etykiety żywieniowej Nutri Score Zdrowe Odżywianie Dla żywności

    W ostatnim czasie coraz więcej konsumentów robi świadome zakupy, analizując etykiety produktów przed wrzuceniem ich do koszyka. Od niedawna na niektórych z nich można dostrzec nie tylko listę składników czy wskaźnik RWS, ale również skalę Nutri-Score widniejącą w postaci kolorowej grafiki z literkami. W jakim celu umieszcza się ją na opakowaniach artykułów spożywczych? Dowiedz się, co to Nutri-Score, o czym nas informuje i czy ułatwia podejmowanie lepszych decyzji żywieniowych!

     

  7. Czytaj więcej »

    RWS – czym są Referencyjne Wartości Spożycia i jak je interpretować?

    Częściowy Widok Kobiety Trzymającej Biały Pojemnik Z Suplementami Diety Na Pomarańczowym Tle

    Podczas zakupów coraz więcej konsumentów przygląda się etykietom wybieranych przez siebie produktów. Należy jednak mieć świadomość, że poza listą składników można znaleźć na nich inne ważne dane, a wśród nich RWS (Referencyjna Wartość Spożycia). O czym mówi nam ten wskaźnik i dlaczego warto zwracać na niego uwagę? Ile wynosi Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule! 

     

  8. Czytaj więcej »

    Wapń – jak działa, w czym jest, jak dawkować?

    Świeże produkty mleczne, widok z góry

    Wapń – normy, źródła i właściwości

     

    Wapń to jeden z podstawowych minerałów, które należy dostarczać wraz ze zróżnicowaną dietą. Jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości i zębów, a także odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Warto również wspomnieć, że nie pozostaje on bez znaczenia dla pracy serca i mięśni oraz podstawowych funkcji układu nerwowego. W czym jest wapń oprócz nabiału? I jakie są objawy i skutki jego niedoboru? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

     

    Spis treści:

  9. Czytaj więcej »

    Imbir – właściwości i działanie imbiru. Poznaj jego moc!

    Imbir na drewnianej desce

    Imbir to naturalne lekarstwo, które można stosować na szereg dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Wspiera on procesy trawienne, działa przeciwzapalnie i może stanowić profilaktykę rozmaitych infekcji. Jakie substancje aktywne kryją się w imbirze? Dlaczego warto suplementować jego ekstrakt? I jak wykorzystać tę roślinę w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

     

  10. Czytaj więcej »

    Produkty bogate w białko, czyli wszystko, co warto o nich wiedzieć

    Płaski układ z nasionami i ramą

    Białko to jeden z trzech podstawowych makroelementów, które powinny znaleźć się każdego dnia na twoim talerzu. Pełni ono szereg istotnych funkcji, bez których niemożliwe jest osiągnięcie pełnej homeostazy w organizmie. Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy i na jakie produkty bogate w białko warto postawić? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz poniżej!

     

  11. Czytaj więcej »

    Cukry proste – właściwości, normy spożycia i występowanie

    Różne rodzaje cukru, cukru brązowego i białego na betonie, widok z góry

    Cukry proste to węglowodany zbudowane z dosłownie kilku atomów węgla i można podzielić je ze względu na ich ilość lub rodzaj grupy karbonylowej. Stanowią one szybki zastrzyk energetyczny dla ludzkiego organizmu, jednak ich zbyt duży udział w diecie zwiększa ryzyko rozwoju szeregu chorób. W czym są cukry proste, ile ich dostarczać i kiedy najlepiej je spożywać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

     

  12. Czytaj więcej »

    Nietolerancja laktozy – objawy, dieta i leczenie

    produkty mleczne na białym blacie

    Nietolerancja laktozy to powszechna przypadłość, która objawia się szeregiem dokuczliwych symptomów. Cierpisz na bóle brzucha, wzdęcia lub przelewanie w jelitach po spożyciu przetworów mlecznych? Być może masz do czynienia właśnie z tym schorzeniem. Jak je rozpoznać? Co jeść przy nietolerancji laktozy? Czym różni się ta wrodzona od nabytej? Jakie badania w jej kierunku wykonać? I jak wygląda leczenie? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z niniejszego artykułu!

     

Strona
Search engine powered by ElasticSuite