tabletki z tranem w pudełeczku w kształcie serca na różowym tle

Tran to skoncentrowany olej, który swoją popularność zdobył jako naturalny preparat na wzmocnienie odporności. Niegdyś przyjmowany przez najmłodszych z grymasem na twarzy, dziś wraca do łask ze względu na swoje prozdrowotne działanie. Na co wpływa tran? Właściwości lecznicze tego specyfiku są rezultatem zawartych w nim witamin i kwasów tłuszczowych. Kiedy warto go stosować, jak wybrać najlepszy tran i jakie dawkowanie będzie odpowiednie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

 

 

Tran — właściwości lecznicze 

Tran to olej wątłuszowy pozyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego oraz innych przedstawicieli dorszowatych. Substancja ta posiada szereg prozdrowotnych zalet, które zawdzięcza obecności związków organicznych. Jej bogaty skład sprawia, że jest ona chętnie stosowana w celach profilaktycznych.

 

Co zawiera tran? Olej wątłuszowy charakteryzuje się przede wszystkim wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), tj. EPA (kwasu eikozapentaenowego) i DHA (kwasu dokozaheksaenowego) należących do grupy omega-3. Ludzki organizm nie jest w stanie ich syntetyzować (podobnie jak w przypadku aminokwasów egzogennych), dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Pełnią one ważną rolę w kontekście budowania odporności, a także poprawnej pracy układu pokarmowego, nerwowego i krwionośnego.

 

Jakie inne substancje oprócz NNKT zawiera tran? Jakie witaminy można znaleźć w oleju z wątroby dorsza atlantyckiego? Są to przede wszystkim witaminy A i D. Dzięki ich zawartości tran wykazuje działanie zbliżone do właściwości krzemu – pozytywnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów, a także układ kostno-mięśniowy. Niektóre preparaty dostępne na rynku wzbogacane są również o witaminę E.

 

tran w tabletkach w przezroczystym słoiku

Tran działanie

 

Właściwości tranu sprawiają, że stanowi on naturalne remedium na rozmaite dolegliwości. W jakim celu warto go stosować? I jak jego suplementowanie wpływa na zdrowie? Szerokie spektrum działania zawartych w nim substancji organicznych jest naprawdę imponujące!

 

Układ odpornościowy

 

Regularne spożywanie tranu pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. NNKT hamują rozwój infekcji poprzez oddziaływanie na syntezę hormonów przeciwzapalnych. Ponadto warunkują one przebieg licznych procesów metabolicznych. Zawarte w oleju witaminy D oraz A wzmacniają barierę nabłonkową, która stanowi pierwszą linię obrony podczas zakażenia wirusami lub bakteriami oraz w przypadku wystąpienia reakcji alergicznej. Tran z witaminą E, która jest silnym antyoksydantem (równie często łączonym w suplementach z kwasem alfa liponowym), dodatkowo redukuje stres oksydacyjny.

 

Układ nerwowy

 

Kwasy DHA i EPA wspomagają pracę mózgu – poprawiają pamięć i koncentrację, a do tego mogą być stosowane w profilaktyce chorób otępiennych. Zwiększenie ich podaży w diecie pacjentów dotkniętych schorzeniami neurodegeneracyjnymi poprawia procesy nabywania nowych umiejętności i przyswajania informacji. Co więcej, kwas DHA jest materiałem budulcowym pręcików i czopków w siatkówce oka, dlatego ma znakomity wpływ na narząd wzroku.

 

 

Układ krwionośny

 

Kwasy NNKT nie pozostają bez znaczenia również dla układu krwionośnego. Ich prawidłowe stężenie reguluje poziom trójglicerydów w osoczu krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu wieńcowego oraz usprawnia funkcje śródbłonka naczyniowego. Stosujesz zioła na nadciśnienie? Wiedz, że wdrożenie tranu do codziennego menu może być dobrym rozwiązaniem dla osób takich jak ty.

 

Układ pokarmowy

 

Zdrowy układ pokarmowy jest warunkiem sprawnej pracy układu immunologicznego. Kwasy omega-3 uszczelniają jelita i poprawiają ich mikrobiom, sprawiając, że organ ten staje się mniej podatny na infekcje. Dobre bakterie jelitowe wyciszają stany zapalne, poprawiają przyswajanie mikroelementów i syntezę witamin oraz usprawniają metabolizm węglowodanów.

 

tabletki z tranem na żółtym tle

 

Tran – na co pomaga

 

Na co pomaga tran? Olej wątłuszowy może być spożywany przez pacjentów z niedoborami witaminy A i D oraz w przypadku diety ubogiej w NNKT. Ich zbyt niska podaż w jadłospisie może mieć następujące konsekwencje:

 

  • Niedobór witaminy A – osłabione paznokcie, pogorszenie widzenia po zmierzchu, trądzik, wysychanie spojówki oka, sucha skóra, łamliwe włosy;

 

  • Niedobór witaminy D – bóle kości i mięśni, biegunki i nudności, problemy z łaknieniem, zapalenie skóry, częste oddawanie moczu, słabsza odporność;

 

  • Niedobór kwasów omega-3 – zwiększona podatność na infekcje, zaburzenia pamięci i koncentracji, zmniejszenie wydolności gospodarki hormonalnej, wyższe ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych.

 

Wśród osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na powyższe witaminy wymienia się dzieci w wieku dojrzewania, osoby starsze oraz pacjentów w okresie rekonwalescencji. Co więcej, tran jest idealnym uzupełnieniem zdrowej diety – doskonale sprawdzi się w profilaktyce przeziębień, grypy oraz okresowych spadków odporności. 

 

Tran na zdrowie, czyli wszystko o dawkowaniu

 

Prozdrowotne właściwości oleju z wątroby dorsza są znane większości osób, jednak niewiele z nich wie, ile tranu dziennie powinno się przyjmować. Najprostszym sposobem na dobranie dawki jest dokładne przeczytanie informacji na etykiecie.

 

Preparaty dostępne na rynku różnią się poziomem skoncentrowania, składem, a także stosunkiem poszczególnych składników. Dawka w jednej kapsułce może wahać się od ok. 300 do ok. 1 200 j.m. witaminy A oraz od 30 do ponad 120 j.m. witaminy D. Dawkowanie będzie więc uzależnione od ich stężenia – zazwyczaj są to dwie kapsułki spożywane dwa razy dziennie. 

 

Tran dostępny jest nie tylko w formie pigułek, ale również w formie płynu, a nawet żelków dla dzieci. To właśnie z myślą o tych ostatnich jest on często wzbogacany o komponenty smakowe, które ułatwiają jego przyjmowanie.

 

 tran w kapsułkach na białym tle

 

Jak pić tran – zdrowie na łyżeczce

 

Na co dobry jest tran i jak go pić, żeby w pełni skorzystać z jego dobroczynnego działania? Tran można przyjmować przez cały rok w celu wzmocnienia odporności, jednak jest on w szczególności zalecany w okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do promieni słonecznych mających bezpośredni wpływ na syntezę witaminy D jest ograniczony.

 

Czy istnieją jakiekolwiek przeciwskazania do stosowania tranu w celach profilaktycznych? Picie oleju z wątroby ryb dorszowatych może być niebezpieczne w przypadku osób cierpiących na kamicę nerkową lub hiperkalcemię oraz przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.

 

Mimo całego spektrum prozdrowotnych właściwości należy zachować ostrożność również w łączeniu tranu z innymi suplementami. Przedawkowanie substancji o podobnym zakresie działania może mieć negatywne skutki dla zdrowia.

 

Jeśli chodzi o normę dotyczącą związków organicznych zawartych w tranie, jest to 800 j.m. dla witaminy A, 200 j.m. dla witaminy D oraz od 6 do 8 g dla kwasów omega-3. Kwestię dobrania odpowiedniej dawki zawsze warto skonsultować z lekarzem specjalistą.

 

Gdzie kupić dobry tran? Oprócz wysokogatunkowych preparatów na bazie oleju z wątroby dorsza w naszym sklepie znajdziesz wiele ciekawych suplementów dla kobiet i suplementy dla mężczyzn. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zaglądać również do zakładki PROMOCJE, gdzie czekają na ciebie atrakcyjne oferty od MyBionic.pl! 

Bibliografia +