Rokitnik pospolity to roślina porastająca nadmorskie tereny Europy i Azji. Dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym szturmem zdobył on świat suplementów diety – i nic w tym dziwnego. Wykazuje on kompleksowy wpływ na ludzki organizm, w tym układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy i pokarmowy. Co wyleczy rokitnik? Jakie są jego największe zalety? I dlaczego warto pić sok z rokitnika każdego dnia? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!
Kombucha to delikatnie musujący fermentowany napój wywodzący się z Chin. W procesie jego przygotowania bardzo ważną rolę odgrywają bakterie i drożdże, dzięki czemu zyskuje on iście prozdrowotną moc. Co to jest grzyb kombucha? Jakie ma właściwości? I w jaki sposób go spożywać, aby osiągnąć jak najwięcej korzyści? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z niniejszego artykułu!
Hemoroidy, zwane również guzkami krwawniczymi, to struktury naczyniowe wyściełające kanał odbytu. Ich funkcją jest uszczelnianie tego odcinka układu pokarmowego, umożliwiające sprawowanie kontroli nad oddawaniem stolca i gazów. W wyniku przekrwienia dochodzi do zwiększenia ich objętości i wystąpienia szeregu nieprzyjemnych dolegliwości. Jak sobie pomóc w przypadku powiększonych hemoroidów odbytu
Jelito grube to część układu pokarmowego łącząca jelito cienkie z odbytem. Jego sprawne funkcjonowanie ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie – warunkuje nasz nastrój i oddziałuje na odpowiedź immunologiczną, ale nie tylko. Jaka jest jego budowa i funkcje? Jakie schorzenia najczęściej dotykają tego odcinka układu trawiennego? I jakie są najpowszechniejsze objawy chorób jelita grubego? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z niniejszego artykułu.
Ketoza to stan metaboliczny organizmu, w którym przestaje on czerpać energię z glukozy i przestawia się na jej pobieranie z kwasów tłuszczowych. Można osiągnąć ją zarówno postem, jak i dietą wysokotłuszczową o niewielkim udziale węglowodanów. Co to jest ketoza? Jak się objawia? I dlaczego u niektórych podnosi ona poziom cholesterolu LDL? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z niniejszego artykułu.
Nasiona chia od lat cieszą się ogromną popularnością wśród polskich konsumentów, zwłaszcza tych stawiających na zdrowe odżywianie. Nic w tym dziwnego – nie dość, że można wyczarować z nich wiele ciekawych przysmaków, to jeszcze obfitują w szereg cennych substancji odżywczych. Co jeszcze do zaoferowania mają ci niepozorne ziarenka chia? Kto powinien wdrożyć je do jadłospisu, a dla kogo nie są one wskazane? Poznaj najważniejsze informacje na temat nasion chia – właściwości i przeciwwskazań, skutków ubocznych oraz możliwości ich zastosowania w kuchni!
Rozmaryn to składnik, który regularnie gości w naszych kuchniach, ponieważ należy do grupy popularnych przypraw. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wykazuje on szereg prozdrowotnych właściwości i znajduje zastosowanie w kosmetyce. Co dokładnie do zaoferowania ma ci świeży rozmaryn i rozmaryn suszony? I dlaczego warto sięgnąć po olejek z rozmarynem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Cykoria to roślina, która cieszy się uznaniem wśród zwolenników medycyny alternatywnej od wielu lat, a to wszystko za sprawą jej wszechstronnych prozdrowotnych właściwości. Stanowi ona prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie. Co dokładnie do zaoferowania ma ci cykoria? Na co pomaga i w jakiej formie ją przyjmować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Amarantus to składnik, który zyskuje na coraz większej popularności. I nic w tym dziwnego – nie dość, że jest on atrakcyjny w smaku i obfituje w substancje odżywcze, to jeszcze wyróżnia się ogromną uniwersalnością – możesz dodawać go do rozmaitych dań, zarówno tych serwowanych na słodko, jak i na słono. Co jeszcze do zaoferowania ma ci amarantus? Jak jeść ten produkt i dlaczego w ogóle warto wdrożyć go do jadłospisu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Czarnuszka to roślina, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród zwolenników medycyny alternatywnej, a to wszystko za sprawą jej wszechstronnego działania na organizm. Co dokładnie do zaoferowania ma nam czarnuszka? Jak jeść ten składnik, żeby móc w pełni skorzystać z jego wyjątkowych właściwości? Kto powinien sięgnąć po czarnuszkę, a dla kogo nie jest ona wskazana?Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!