Imbir na drewnianej desce

Imbir to naturalne lekarstwo, które można stosować na szereg dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Wspiera on procesy trawienne, działa przeciwzapalnie i może stanowić profilaktykę rozmaitych infekcji. Jakie substancje aktywne kryją się w imbirze? Dlaczego warto suplementować jego ekstrakt? I jak wykorzystać tę roślinę w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

 

 

W jakich dolegliwościach może pomóc imbir?

 

Imbir lekarski to znana na całym świecie przyprawa, która – ze względu na swoje kompleksowe działanie na ludzki organizm – trafiła również do świata suplementów diety. Była ona stosowana już w starożytnych Chinach jako roślina przynosząca ukojenie w zaburzeniach trawienia, nadmiernych krwawieniach poporodowych oraz hemoroidach. Jednak to nie wszystkie jej zalety, ponieważ przychodziła ona z pomocą w przypadku duszności, mokrego kaszlu, gorączki czy stanów zapalnych o różnym podłożu.

 

Obecnie wyroby na bazie powyższego surowca znajdziesz praktycznie w każdej aptece i sklepie z suplementami. Dostępne są one w rozmaitych formach, jednak w przeważającej części są to te na bazie olejków eterycznych i ekstraktu z korzenia. Jego równie popularnym wariantem są ziołowe mieszanki, które można własnoręcznie i szybko przyrządzić w zaciszu własnej kuchni.

 

Imbir może być stosowany także zewnętrznie, dlatego jest on składnikiem wielu naturalnych kosmetyków, w tym tych dedykowanych pielęgnacji włosów. Okazuje się również, że jego rozgrzewające własności perfekcyjnie sprawdzą się u kobiet walczących z uporczywym cellulitem.

 

Chcesz wdrożyć do swojej rutyny pielęgnacyjnej imbir? Na co pomagają specyfiki z jego zawartością? Na przykład pasty do zębów z jego wyciągiem działają kojąco na podrażnione dziąsła. Wykazuje on aktywność zarówno przeciwgrzybiczą, jak i przeciwbakteryjną. Z kolei dezodorant imbirowy redukuje przykry zapach potu i ułatwia dbanie o codzienną higienę.

 

Korzeń imbiru to istna skarbnica substancji bioaktywnych. To właśnie dzięki ich obecności zyskuje on swoje prozdrowotne właściwości. W jego wnętrzu kryją się m.in. gingerole, shogaole i paradole. W licznych doniesieniach naukowych można przeczytać o ich pozytywnym wpływie na rozmaite układy w ludzkim ciele, w tym oddechowy, trawienny oraz sercowo-naczyniowy. 

 

Według danych naukowych związki fenolowe, w które obfituje imbir, mają silny charakter przeciwzapalny. W modelu zwierzęcym dowiedziono m.in., że 6-gingerol wyizolowany z kłącza imbiru indukował śmierć komórek rakowych gruczołu krokowego.

 

widok z góry na imbir położony na stole

 

Imbir na przeziębienie

 

Jednym z najczęstszych sposobów wykorzystania imbiru jest zastosowanie go jako nutraceutyku na przeziębienie. Szczególnie skuteczne są wodne i alkoholowe ekstrakty z jego kłącza. Mimo tego że dokładny mechanizm jego działania nie został do końca zbadany, to wykazano, że zmniejsza on objawy w przypadku infekcji takimi bakteriami jak Escherichia coli, Pseudomonas, Staphylococcus, Proteus i Porphyromonas. Jeśli chodzi o schorzenia wirusowe, to charakteryzują go właściwości napotne i wykrztuśne. 

 

Nie chcesz inwestować w apteczne specyfiki? Wiedz, że możesz wyczarować domowej roboty syrop na bazie surowego korzenia. Wystarczy, że wzbogacisz go o takie składniki jak cebula, czosnek, miód czy propolis, a szybko uporasz się z męczącym cię kaszlem lub katarem. Możesz go również zażywać w celach profilaktycznych, na przykład w okresie jesienno-zimowym.

 

Imbir na odchudzanie

 

Imbir a odchudzanie – jaka jest między nimi zależność? Otóż wykazuje on pozytywny wpływ na ogólne funkcjonowanie układu trawiennego, a poprzez swoje działanie rozgrzewające – przyspiesza przemianę materii. Specjaliści rekomendują go również dla osób borykających się z zaburzeniami metabolicznymi. A wszystko to dzięki jego własnościom hipoglikemizującym. Już jego niewielki dodatek do dania obniża poziom cukru we krwi po posiłku i wspiera funkcjonowanie trzustki.

 

Widok z góry na imbir w różnej postaci na czarnym tle

 

Kto może stosować imbir?

 

Imbir jest polecany nie tylko w przypadku profilaktyki infekcji i zakażeń bakteryjnych, ale także w celu zapobiegania nudnościom. Dodatkowo doskonale sprawdzi się on w diecie osób, które cierpią na takie dolegliwości trawienne jak zgaga, niestrawność, nadmierne gazy, zaparcia oraz bóle brzucha. Wykazano, że stanowi on naturalną broń przeciwko bakteriom H. pylori

 

Borykasz się z bolesnymi miesiączkami? Wiedz, że korzeń imbiru może z powodzeniem zastąpić leki przeciwbólowe. A wszystko to za sprawą jego przeciwzapalnego działania. W analizach przeczytasz, że jego sproszkowany ekstrakt ma równie silne działanie co ibuprofen i kwas mefenamowy, dzięki czemu skutecznie skraca czas trwania bólu i jego intensywność.

 

Co warto jeszcze wiedzieć o imbirze? Korzeń tej rośliny zmniejsza poziom cukru we krwi po posiłku, łagodzi bóle artretyczne, a także pomaga zredukować poziom cholesterolu we krwi. Okazuje się, że dawka w objętości 3 gramów daje wymierne rezultaty w postaci spadku poziomu jego frakcji LDL i to już po nieco ponad miesiącu suplementacji.

 

Imbir w ciąży – czy można go stosować?

 

Czy można stosować imbir w ciąży? Jest to substancja dozwolona dla kobiet spodziewających się dziecka. Warto włączyć ją do swojego menu ze względu na jej właściwości wyciszające zgagę i mdłości. Wystarczą już dwa plasterki surowego korzenia, które zalejesz przegotowaną wodą. Tak wykonany tonik należy spożywać powoli, niewielkimi łykami. 

 

W tym wypadku należy również zwrócić uwagę na działanie antyseptyczne korzenia imbiru, który świetnie wpisze się w profilaktykę infekcji u ciężarnych. Męczy cię ból gardła, chrypka lub katar? Wówczas postaw na złote mleko, czyli takie z dodatkiem czosnku i kurkumy.

 

Jakie ryzyko wiąże się z przyjmowaniem imbiru w ciąży? Jest on uznawany za substancję bezpieczną dla ciężarnych, jednak dobrze pamiętać, że wykazuje on działanie hipoglikemizujące, więc nie powinien być łączony z lekami o takim charakterze. Podobna sytuacja ma się z farmaceutykami wpływającymi na ciśnienie krwi. 

 

Nie jesteś pewna, czy możesz włączyć imbir – w proszku, tabletkach, czy w wersji na surowo – do swojej kuracji? Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie umówienie się na konsultację z lekarzem prowadzącym. Miej także na uwadze, że schorzenia układu pokarmowego, w tym wrzody żołądka i dwunastnicy, wykluczają powyższą możliwość.

 

Płaski układ organicznych przypraw leczniczych i ziół

 

Imbir – przeciwwskazania

 

Kto powinien unikać imbiru? Jak każda substancja może on wywoływać skutki uboczne. Najczęściej dzieje się tak przy przedawkowaniu suplementów doustnych. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają uczulenie na imbir. Objawia się ono dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, w tym bólami brzucha, biegunką, wysypką oraz ogólnym pogorszeniem samopoczucia. 

 

Warto zapamiętać, że imbir może wchodzić w interakcje z innymi lekami, w tym tymi hipotensyjnymi i hipoglikemizującymi. W grupie farmaceutyków, z którymi nie należy go łączyć, znajdują się także specyfiki przeciwzakrzepowe. Nie jest on polecany również w przypadku pojawienia się wrzodów żołądka i dwunastnicy.

 

Jak stosować imbir?

 

Na rynku dostępny jest cały wachlarz suplementów diety, które w swoim składzie mogą poszczycić się obecnością imbiru. Jak stosować poszczególne z nich, aby cieszyć się leczniczymi własnościami jego korzenia?

 

Jeśli dysponujesz imbirem w tabletkach lub kapsułkach, kieruj się informacjami podanymi przez producenta w ulotce lub na opakowaniu. Dawkowanie będzie zależne od stężenia zawartego w nich ekstraktu. Pamiętaj, aby nigdy nie przekraczać zalecanej dawki. Za tę maksymalną uważa się 4 gramy na dobę, jednak dane naukowe pokazują, że już 1 500 mg imbiru dziennie łagodzi nudności i problemy trawienne.

 

Czy można jeść surowy imbir? Odpowiedź brzmi: jak najbardziej! Podkreśli on walory smakowe każdej potrawy, w szczególności tej, która swoimi składnikami nawiązuje do kuchni azjatyckiej. Z czym najlepiej go podawać? Na przykład z czosnkiem, sosem sojowym lub rybnym, masłem orzechowym, tofu oraz miodem.

 

Jak jeszcze można wykorzystać? Na przykład do przyrządzenia pysznej herbaty, którą wzbogacisz o połączenie imbir + cytryna + miód. Aby ją przyrządzić, możesz sięgnąć zarówno po suszony imbir, jak i jego surowy wariant. Innym pomysłem jest użycie go w złotym mleku lub leczniczej nalewce na infekcje.


Imbir można stosować także w formie kosmetyków. Wśród najpopularniejszych z nich wymienia się wcierki do włosów i toniki do twarzy. Dzięki silnemu miejscowemu działaniu łagodzą one stany zapalne, zmniejszają wypadanie kosmyków i wspierają walkę z łupieżem.

Bibliografia +