Suplementy diety

Ładuję...
  1. Czytaj więcej »

    Łopian – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

    Słoik z ekstraktem olejku z ostu na drewnianym tle

    Łopian większy (Arctium lappa) zyskał ogromną popularność nie tylko w świecie fitoterapii, ale także kosmetyków i suplementów diety. A wszystko to ze względu na silne substancje aktywne kryjące się w jego poszczególnych częściach – korzeniach, kwiatach, liściach i owocach. Specyfiki na jego bazie działają moczopędnie, hepatoprotekcyjnie, napotnie oraz przeciwbakteryjnie. Jak wygląda łopian? Na jakie przypadłości pomaga? I dlaczego warto włączyć go do kuracji kosmetycznej? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

     

    Spis treści:

  2. Czytaj więcej »

    Chrom – właściwości chromu organicznego i jego wpływ na odchudzanie

    Widok z góry na białe kapsułki

    Działanie chromu oraz jego zastosowania lecznicze i odchudzające

     

    Chrom to składnik cieszący się dużą popularnością wśród osób dążących do szczupłej sylwetki – okazuje się bowiem, że w pewnym stopniu usprawnia on proces odchudzania. Ale nie tylko – mikroelement ten może poszczycić się również innymi zaletami, włączając w to korzystny wpływ na wątrobę, funkcje poznawcze i gospodarkę węglowodanową. Co jeszcze do zaoferowania ma nam ten pierwiastek? Chrom organiczny czy nieorganiczny – w jakiej formie go stosować, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty? I kto powinien unikać suplementów z chromem?

     

     

    Działanie chromu w organizmie

  3. Czytaj więcej »

    Spirulina – kluczowe właściwości, zalecane dawkowanie i przeciwwskazania

    Tabletki w proszku i napar ze spiruliny

    Spirulina to mikroalga ceniona w medycynie naturalnej już od czasów Azteków. I nie ma w tym nic zaskakującego – stanowi ona bowiem skarbnicę cennych związków, które wspomagają szereg ważnych procesów zachodzących w organizmie. Co dokładnie do zaoferowania ma nam spirulina? Na co pomaga i dlaczego warto po nią sięgać? Poznaj kluczowe informacje na temat spiruliny – właściwości, dawkowania, skutków ubocznych oraz przeciwwskazań do jej stosowania. 

     

  4. Czytaj więcej »

    Fenkuł (koper włoski) – właściwości zdrowotne i zastosowanie

    Koper włoski na czarnym tle widok z góry

    Fenkuł (fenkuł włoski, koper włoski) to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, do których mamy dostęp. Okazuje się, że pod względem odżywczym wyprzedza on wiele innych produktów, które na co dzień spożywamy. Co dokładnie do zaoferowania ma nam fenkuł? Dlaczego warto po niego sięgać i jakie związki się w nim kryją? Poznaj najważniejsze informacje na temat fenkułu – uprawy, właściwości i zastosowania w kuchni.

     

  5. Czytaj więcej »

    Rokitnik – na co pomaga i dlaczego warto go stosować?

    Widok z góry na połowę rokitnika w białej misce na ciemnoczerwonym stole

    Rokitnik pospolity to roślina porastająca nadmorskie tereny Europy i Azji. Dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym szturmem zdobył on świat suplementów diety – i nic w tym dziwnego. Wykazuje on kompleksowy wpływ na ludzki organizm, w tym układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy i pokarmowy. Co wyleczy rokitnik? Jakie są jego największe zalety? I dlaczego warto pić sok z rokitnika każdego dnia? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

     

  6. Czytaj więcej »

    Chia – korzyści zdrowotne, wartości odżywcze, zastosowanie

    Zdrowe Nasiona Chia Z Bliska Znak Chia.

    Nasiona chia od lat cieszą się ogromną popularnością wśród polskich konsumentów, zwłaszcza tych stawiających na zdrowe odżywianie. Nic w tym dziwnego – nie dość, że można wyczarować z nich wiele ciekawych przysmaków, to jeszcze obfitują w szereg cennych substancji odżywczych. Co jeszcze do zaoferowania mają ci niepozorne ziarenka chia? Kto powinien wdrożyć je do jadłospisu, a dla kogo nie są one wskazane? Poznaj najważniejsze informacje na temat nasion chia – właściwości i przeciwwskazań, skutków ubocznych oraz możliwości ich zastosowania w kuchni!

     

  7. Czytaj więcej »

    Rozmaryn – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

    Rosnący pęk rozmarynu

    Rozmaryn to składnik, który regularnie gości w naszych kuchniach, ponieważ należy do grupy popularnych przypraw. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wykazuje on szereg prozdrowotnych właściwości i znajduje zastosowanie w kosmetyce. Co dokładnie do zaoferowania ma ci świeży rozmaryn i rozmaryn suszony? I dlaczego warto sięgnąć po olejek z rozmarynem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

     

  8. Czytaj więcej »

    Cykoria – czym jest i jakie ma właściwości i zastosowanie?

    iebieskie Kwiaty Cykorii Rosną Na łodydze W Ogrodzie Kwiatowym. Koncepcja Uprawy Roślin Leczniczych

    Cykoria to roślina, która cieszy się uznaniem wśród zwolenników medycyny alternatywnej od wielu lat, a to wszystko za sprawą jej wszechstronnych prozdrowotnych właściwości. Stanowi ona prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie. Co dokładnie do zaoferowania ma ci cykoria? Na co pomaga i w jakiej formie ją przyjmować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

     

  9. Czytaj więcej »

    Amarantus – roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych

    Indyjski Czerwony Amarantus Roślina Rosnąca W Letnim Ogrodzie.

    Amarantus to składnik, który zyskuje na coraz większej popularności. I nic w tym dziwnego – nie dość, że jest on atrakcyjny w smaku i obfituje w substancje odżywcze, to jeszcze wyróżnia się ogromną uniwersalnością – możesz dodawać go do rozmaitych dań, zarówno tych serwowanych na słodko, jak i na słono. Co jeszcze do zaoferowania ma ci amarantus? Jak jeść ten produkt i dlaczego w ogóle warto wdrożyć go do jadłospisu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

     

  10. Czytaj więcej »

    Czarnuszka – na co pomaga? Działanie i właściwości

    Nasiona Czarnego Kumina Z Kwiatem Na Starym Białym Drewnianym Tle

    Czarnuszka to roślina, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród zwolenników medycyny alternatywnej, a to wszystko za sprawą jej wszechstronnego działania na organizm. Co dokładnie do zaoferowania ma nam czarnuszka? Jak jeść ten składnik, żeby móc w pełni skorzystać z jego wyjątkowych właściwości? Kto powinien sięgnąć po czarnuszkę, a dla kogo nie jest ona wskazana? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

     

  11. Czytaj więcej »

    Termogeniki – skuteczność w procesie spalania tłuszczu

    Lekarz wykonuje pomiar na kobiecie za pomocą adipometru

    Termogeniki to jedne z najpopularniejszych suplementów diety wśród odchudzających się osób, a to wszystko za sprawą ich korzystnego wpływu na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Są one szczególnie pomocne w momencie, gdy tłuszcz staje się oporny na dietę i ćwiczenia. Co jeszcze warto wiedzieć o produktach, jakimi są spalacze tłuszczu? Termogeniki bez kofeiny – jakie są dla nich alternatywy? I które pokarmy uznawane są za naturalne termogeniki? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule! 

     

  12. Czytaj więcej »

    Kurkuma z pieprzem – na co pomaga i jak ją stosować?

    Widok z góry kurkumowy czarny pieprz w małych miseczkach w drewnianych łyżkach na czarnej powierzchni

    Jakie działanie ma kurkuma z pieprzem i jak ją stosować? 

     

    Nie bez powodu mówi się, że kurkuma z pieprzem to duet idealny – pieprz zawiera w sobie pewną wyjątkową substancję o nazwie piperyna, która zwiększa przyswajalność kurkuminy aż o 2 000%. Dzięki temu wspólnie wykazują one wszechstronny wpływ na organizm i usprawniają szereg zachodzących w nim procesów. Jakich konkretnie? Jakie są najważniejsze właściwości kurkumy z pieprzem? Tabletki, proszek, płyn czy kapsułki – w jakiej formie je przyjmować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule. 

     

Strona