Rokitnik pospolity to roślina porastająca nadmorskie tereny Europy i Azji. Dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym szturmem zdobył on świat suplementów diety – i nic w tym dziwnego. Wykazuje on kompleksowy wpływ na ludzki organizm, w tym układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy i pokarmowy. Co wyleczy rokitnik? Jakie są jego największe zalety? I dlaczego warto pić sok z rokitnika każdego dnia? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!
Nasiona chia od lat cieszą się ogromną popularnością wśród polskich konsumentów, zwłaszcza tych stawiających na zdrowe odżywianie. Nic w tym dziwnego – nie dość, że można wyczarować z nich wiele ciekawych przysmaków, to jeszcze obfitują w szereg cennych substancji odżywczych. Co jeszcze do zaoferowania mają ci niepozorne ziarenka chia? Kto powinien wdrożyć je do jadłospisu, a dla kogo nie są one wskazane? Poznaj najważniejsze informacje na temat nasion chia – właściwości i przeciwwskazań, skutków ubocznych oraz możliwości ich zastosowania w kuchni!
Rozmaryn to składnik, który regularnie gości w naszych kuchniach, ponieważ należy do grupy popularnych przypraw. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wykazuje on szereg prozdrowotnych właściwości i znajduje zastosowanie w kosmetyce. Co dokładnie do zaoferowania ma ci świeży rozmaryn i rozmaryn suszony? I dlaczego warto sięgnąć po olejek z rozmarynem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Cykoria to roślina, która cieszy się uznaniem wśród zwolenników medycyny alternatywnej od wielu lat, a to wszystko za sprawą jej wszechstronnych prozdrowotnych właściwości. Stanowi ona prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie. Co dokładnie do zaoferowania ma ci cykoria? Na co pomaga i w jakiej formie ją przyjmować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Amarantus to składnik, który zyskuje na coraz większej popularności. I nic w tym dziwnego – nie dość, że jest on atrakcyjny w smaku i obfituje w substancje odżywcze, to jeszcze wyróżnia się ogromną uniwersalnością – możesz dodawać go do rozmaitych dań, zarówno tych serwowanych na słodko, jak i na słono. Co jeszcze do zaoferowania ma ci amarantus? Jak jeść ten produkt i dlaczego w ogóle warto wdrożyć go do jadłospisu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Czarnuszka to roślina, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród zwolenników medycyny alternatywnej, a to wszystko za sprawą jej wszechstronnego działania na organizm. Co dokładnie do zaoferowania ma nam czarnuszka? Jak jeść ten składnik, żeby móc w pełni skorzystać z jego wyjątkowych właściwości? Kto powinien sięgnąć po czarnuszkę, a dla kogo nie jest ona wskazana?Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Termogeniki to jedne z najpopularniejszych suplementów diety wśród odchudzających się osób, a to wszystko za sprawą ich korzystnego wpływu na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Są one szczególnie pomocne w momencie, gdy tłuszcz staje się oporny na dietę i ćwiczenia. Co jeszcze warto wiedzieć o produktach, jakimi są spalacze tłuszczu? Termogeniki bez kofeiny – jakie są dla nich alternatywy? I które pokarmy uznawane są za naturalne termogeniki? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Jakie działanie ma kurkuma z pieprzem i jak ją stosować?
Nie bez powodu mówi się, że kurkuma z pieprzem to duet idealny – pieprz zawiera w sobie pewną wyjątkową substancję o nazwie piperyna, która zwiększa przyswajalność kurkuminy aż o 2 000%. Dzięki temu wspólnie wykazują one wszechstronny wpływ na organizm i usprawniają szereg zachodzących w nim procesów. Jakich konkretnie? Jakie są najważniejsze właściwości kurkumy z pieprzem? Tabletki, proszek, płyn czy kapsułki – w jakiej formie je przyjmować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Dynia to warzywo, które w ostatnim czasie cieszy się bardzo dużą popularnością i to nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również prozdrowotne działanie. Szczególnie cenne są jej pestki, z których wytwarza się olej będący prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jakie są najważniejsze właściwości oleju dyniowego? Do czego go stosować i w jakich dawkach go przyjmować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
L-karnityna – właściwości, działanie i zastosowanie
L-karnityna to substancja witaminopodobna, która oferuje liczne zalety w kontekście walki z nadprogramową tkanką tłuszczową. Jednak to nie wszystkie jej atuty – zwiększa ona status oksydacyjny organizmu, bierze udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondrium i zwiększa możliwości wysiłkowe podczas aktywności fizycznej. Dlaczego jeszcze warto ją stosować? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz poniżej!
Kwas GABA, czyli kwas gamma-aminomasłowy, to niebiałkowy aminokwas pełniący szereg ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Wśród tych najistotniejszych znajduje się uspokajanie układu nerwowego i wprowadzanie go w stan wyciszenia. Nic zatem dziwnego, że suplementy na jego bazie są chętnie wybierane przez konsumentów. Kiedy warto rozpocząć kurację i jakie skutki uboczne mogą wystąpić w jej wyniku? Tego wszystkiego, a nawet więcej, dowiesz się, czytając niniejszy artykuł.
Lawenda wąskolistna, zwana również lawendą lekarską, to nutraceutyk o szerokim spektrum działania. Można go znaleźć zarówno w popularnych suplementach diety, jak i kosmetykach do włosów i skóry. Przyjdzie ci ona z pomocą w takich przypadłościach jak przewlekły ból, nadmierny stres czy trudno gojące się rany. Jakie właściwości lecznicze posiada lawenda? Zastosowanie tego naturalnego surowca cię zaskoczy!