Witamina B12 to jeden z kluczowych mikroskładników, bez którego organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Bierze udział w procesach wytwarzania energii, wspiera układ nerwowy, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek i pomaga utrzymać prawidłową odporność. Jej niedobór może skutkować przewlekłym zmęczeniem, problemami z koncentracją, osłabieniem czy zaburzeniami nastroju.
Na rynku dostępnych jest wiele suplementów z witaminą B12 – w różnych formach chemicznych, dawkach i rodzajach opakowań. Niestety, nie wszystkie preparaty są tak samo skuteczne czy warte swojej ceny. Różnią się one biodostępnością, czystością składu i wygodą stosowania.
Lato, grill i ... wątroba. Jak zadbać o trawienie w wakacje?
Wakacje, grill, lody, drinki… To wakacyjna klasyka, której trudno się oprzeć. Ale czy Twoja wątroba i układ trawienny są na to gotowe? Latem łatwo o dietetyczne grzeszki – tłuste jedzenie, więcej alkoholu, mniej ruchu. Efekt? Uczucie ciężkości, wzdęcia, zmęczenie, a czasem i przeciążona wątroba. Na szczęście są na to sposoby. Sprawdź, jak wspierać trawienie i regenerację wątroby latem – bez rezygnowania z przyjemności.
Dlaczego lato to wyzwanie dla wątroby i układu trawiennego?
Lato to czas, kiedy łatwo zejść z codziennego rytmu. Więcej okazji do
Dzieci to wulkany energii. Robią dużo, szybko i głośno. W okresie ich intensywnego wzrostu i rozwoju niezwykle istotne jest wsparcie koncentracji, które pomoże im m.in. w zdobywaniu wiedzy.
Łopian większy (Arctium lappa)zyskał ogromną popularność nie tylko w świecie fitoterapii, ale także kosmetyków i suplementów diety. A wszystko to ze względu na silne substancje aktywne kryjące się w jego poszczególnych częściach – korzeniach, kwiatach, liściach i owocach. Specyfiki na jego bazie działają moczopędnie, hepatoprotekcyjnie, napotnie oraz przeciwbakteryjnie. Jak wygląda łopian? Na jakie przypadłości pomaga? I dlaczego warto włączyć go do kuracji kosmetycznej? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!
Działanie chromu oraz jego zastosowania lecznicze i odchudzające
Chrom to składnik cieszący się dużą popularnością wśród osób dążących do szczupłej sylwetki – okazuje się bowiem, że w pewnym stopniu usprawnia on proces odchudzania. Ale nie tylko – mikroelement ten może poszczycić się również innymi zaletami, włączając w to korzystny wpływ na wątrobę, funkcje poznawcze i gospodarkę węglowodanową. Co jeszcze do zaoferowania ma nam ten pierwiastek? Chrom organiczny czy nieorganiczny – w jakiej formie go stosować, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty? I kto powinien unikać suplementów z chromem?
Spirulina to mikroalga ceniona w medycynie naturalnej już od czasów Azteków. I nie ma w tym nic zaskakującego – stanowi ona bowiem skarbnicę cennych związków, które wspomagają szereg ważnych procesów zachodzących w organizmie. Co dokładnie do zaoferowania ma nam spirulina? Na co pomaga i dlaczego warto po nią sięgać? Poznaj kluczowe informacje na temat spiruliny – właściwości, dawkowania, skutków ubocznych oraz przeciwwskazań do jej stosowania.
Fenkuł (fenkuł włoski, koper włoski) to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, do których mamy dostęp. Okazuje się, że pod względem odżywczym wyprzedza on wiele innych produktów, które na co dzień spożywamy. Co dokładnie do zaoferowania ma nam fenkuł? Dlaczego warto po niego sięgać i jakie związki się w nim kryją? Poznaj najważniejsze informacje na temat fenkułu – uprawy, właściwości i zastosowania w kuchni.
Rokitnik pospolity to roślina porastająca nadmorskie tereny Europy i Azji. Dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym szturmem zdobył on świat suplementów diety – i nic w tym dziwnego. Wykazuje on kompleksowy wpływ na ludzki organizm, w tym układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy i pokarmowy. Co wyleczy rokitnik? Jakie są jego największe zalety? I dlaczego warto pić sok z rokitnika każdego dnia? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!
Nasiona chia od lat cieszą się ogromną popularnością wśród polskich konsumentów, zwłaszcza tych stawiających na zdrowe odżywianie. Nic w tym dziwnego – nie dość, że można wyczarować z nich wiele ciekawych przysmaków, to jeszcze obfitują w szereg cennych substancji odżywczych. Co jeszcze do zaoferowania mają ci niepozorne ziarenka chia? Kto powinien wdrożyć je do jadłospisu, a dla kogo nie są one wskazane? Poznaj najważniejsze informacje na temat nasion chia – właściwości i przeciwwskazań, skutków ubocznych oraz możliwości ich zastosowania w kuchni!
Rozmaryn to składnik, który regularnie gości w naszych kuchniach, ponieważ należy do grupy popularnych przypraw. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wykazuje on szereg prozdrowotnych właściwości i znajduje zastosowanie w kosmetyce. Co dokładnie do zaoferowania ma ci świeży rozmaryn i rozmaryn suszony? I dlaczego warto sięgnąć po olejek z rozmarynem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Cykoria to roślina, która cieszy się uznaniem wśród zwolenników medycyny alternatywnej od wielu lat, a to wszystko za sprawą jej wszechstronnych prozdrowotnych właściwości. Stanowi ona prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie. Co dokładnie do zaoferowania ma ci cykoria? Na co pomaga i w jakiej formie ją przyjmować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!
Amarantus to składnik, który zyskuje na coraz większej popularności. I nic w tym dziwnego – nie dość, że jest on atrakcyjny w smaku i obfituje w substancje odżywcze, to jeszcze wyróżnia się ogromną uniwersalnością – możesz dodawać go do rozmaitych dań, zarówno tych serwowanych na słodko, jak i na słono. Co jeszcze do zaoferowania ma ci amarantus? Jak jeść ten produkt i dlaczego w ogóle warto wdrożyć go do jadłospisu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!