Blog

Ładuję...
  1. Czytaj więcej »

    Badanie ALAT – co to za parametr i dlaczego należy badać aminotransferazę alaninową

    Widok z góry na drewnianą wątrobę i rozrzucone puzzle

    ALAT – badanie poziomu aminotransferazy alaninowej. Co ten wskaźnik mówi o twoim zdrowiu i jak go obniżyć naturalnymi sposobami?

     

    Próby wątrobowe – jak sama nazwa wskazuje – dostarczają cennych informacji na temat stanu zdrowia wątroby i jej codziennego funkcjonowania. W ich skład wchodzi kilka parametrów, a jednym z nich jest ALAT, czyli badanie pokazujące aktywność aminotransferazy alaninowej. Jakie są jego normy dla poszczególnych grup wiekowych? O czym świadczy jego podwyższony poziom? I jak obniżyć ALAT naturalnymi sposobami oraz przy pomocy suplementów diety? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule!

     

     

    ALAT

  2. Czytaj więcej »

    Łopian – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

    Słoik z ekstraktem olejku z ostu na drewnianym tle

    Łopian większy (Arctium lappa) zyskał ogromną popularność nie tylko w świecie fitoterapii, ale także kosmetyków i suplementów diety. A wszystko to ze względu na silne substancje aktywne kryjące się w jego poszczególnych częściach – korzeniach, kwiatach, liściach i owocach. Specyfiki na jego bazie działają moczopędnie, hepatoprotekcyjnie, napotnie oraz przeciwbakteryjnie. Jak wygląda łopian? Na jakie przypadłości pomaga? I dlaczego warto włączyć go do kuracji kosmetycznej? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

     

    Spis treści:

  3. Czytaj więcej »

    Awitaminoza – jak rozpoznać niedobór witamin?

    Niezbędny kompleks witamin i minerałów

    Awitaminoza to długotrwały deficyt witamin, który nieleczony może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Jej symptomy są zróżnicowane i zależą od konkretnego niedoboru w organizmie. Jak objawia się zbyt niski poziom poszczególnych składników odżywczych należących do powyższej grupy? Czy warto oznaczyć ich stężenie w laboratorium? Niedobór jakiej witaminy powoduje bezsenność? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

     

  4. Czytaj więcej »

    Sok z pokrzywy – jak pić? Właściwości i przeciwwskazania

    Plastikowa butelka zielonego soku na białym tle

    Pokrzywa to roślina, która cieszy się dużą popularnością wśród zwolenników medycyny naturalnej. I nic w tym dziwnego – w końcu stanowi ona prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, które wykazują wszechstronny wpływ na nasz organizm. Co ciekawe, można spożywać ją nie tylko w postaci naparów, kapsułek czy tabletek, ale również soku. Co dokładnie ma nam do zaoferowania sok z pokrzywy? Na co pomaga i dlaczego warto po niego sięgać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule!

     

  5. Czytaj więcej »

    Chlorek wapnia – właściwości, zastosowanie, dawkowanie

    Widok z góry na zmiażdżone białe tabletki na pomarańczowym tle

    Chlorek wapnia (wzór: CaCl2) to składnik, który występuje w wielu popularnych produktach spożywczych. Jako że zwykle widnieje on pod symbolem E 509, automatycznie kojarzy się z czymś szkodliwym dla zdrowia. Czy faktycznie powinniśmy się go obawiać? W jakim celu się go używa? I czy jego spożywanie niesie za sobą jakieś korzyści? Poznaj najważniejsze informacje na temat chlorku wapnia – właściwości, dawkowania i zastosowań. 

     

  6. Czytaj więcej »

    Chrom – właściwości chromu organicznego i jego wpływ na odchudzanie

    Widok z góry na białe kapsułki

    Działanie chromu oraz jego zastosowania lecznicze i odchudzające

     

    Chrom to składnik cieszący się dużą popularnością wśród osób dążących do szczupłej sylwetki – okazuje się bowiem, że w pewnym stopniu usprawnia on proces odchudzania. Ale nie tylko – mikroelement ten może poszczycić się również innymi zaletami, włączając w to korzystny wpływ na wątrobę, funkcje poznawcze i gospodarkę węglowodanową. Co jeszcze do zaoferowania ma nam ten pierwiastek? Chrom organiczny czy nieorganiczny – w jakiej formie go stosować, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty? I kto powinien unikać suplementów z chromem?

     

     

    Działanie chromu w organizmie

  7. Czytaj więcej »

    Spirulina – kluczowe właściwości, zalecane dawkowanie i przeciwwskazania

    Tabletki w proszku i napar ze spiruliny

    Spirulina to mikroalga ceniona w medycynie naturalnej już od czasów Azteków. I nie ma w tym nic zaskakującego – stanowi ona bowiem skarbnicę cennych związków, które wspomagają szereg ważnych procesów zachodzących w organizmie. Co dokładnie do zaoferowania ma nam spirulina? Na co pomaga i dlaczego warto po nią sięgać? Poznaj kluczowe informacje na temat spiruliny – właściwości, dawkowania, skutków ubocznych oraz przeciwwskazań do jej stosowania. 

     

  8. Czytaj więcej »

    Fenkuł (koper włoski) – właściwości zdrowotne i zastosowanie

    Koper włoski na czarnym tle widok z góry

    Fenkuł (fenkuł włoski, koper włoski) to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, do których mamy dostęp. Okazuje się, że pod względem odżywczym wyprzedza on wiele innych produktów, które na co dzień spożywamy. Co dokładnie do zaoferowania ma nam fenkuł? Dlaczego warto po niego sięgać i jakie związki się w nim kryją? Poznaj najważniejsze informacje na temat fenkułu – uprawy, właściwości i zastosowania w kuchni.

     

  9. Czytaj więcej »

    Refluks – co to jest, jakie są jego objawy i jak go leczyć?

    Koncepcja problemów żołądkowych i jelitowych opieki zdrowotnej

    Refluks daje o sobie znać w bardzo nieprzyjemny sposób – borykające się z nim osoby doświadczają pieczenia w przełyku, dyskomfortu w górnej części brzucha po posiłku oraz pustego odbijania. Jednak symptomy nie muszą obejmować wyłącznie górnej części przewodu pokarmowego. Jak jeszcze objawia się ta przypadłość? Czy refluks jest wyleczalny? I jakie leki bez recepty i suplementy diety mogą przynieść ci ulgę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

     

  10. Czytaj więcej »

    Choroba Hashimoto – przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie

    Lekarz z modelem tarczycy i piórem

    Choroba Hashimoto, zwana również limfocytarnym zapaleniem tarczycy, to schorzenie, w przebiegu którego układ odpornościowy wytwarza przeciwciała przeciwko gruczołowi tarczowemu. Stan ten niesie za sobą poważne konsekwencje – w wyniku jego uszkodzenia pojawia się szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Choroba Hashimoto – co to za przypadłość? Jak się manifestuje? I jak wyciszyć jej symptomy przy pomocy naturalnych sposobów i suplementacji? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.

     

  11. Czytaj więcej »

    Rokitnik – na co pomaga i dlaczego warto go stosować?

    Widok z góry na połowę rokitnika w białej misce na ciemnoczerwonym stole

    Rokitnik pospolity to roślina porastająca nadmorskie tereny Europy i Azji. Dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym szturmem zdobył on świat suplementów diety – i nic w tym dziwnego. Wykazuje on kompleksowy wpływ na ludzki organizm, w tym układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy i pokarmowy. Co wyleczy rokitnik? Jakie są jego największe zalety? I dlaczego warto pić sok z rokitnika każdego dnia? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

     

  12. Czytaj więcej »

    Kombucha – co to jest i dlaczego warto ją pić?

    Słoiki wypełnione kombucha na białym tle

    Kombucha to delikatnie musujący fermentowany napój wywodzący się z Chin. W procesie jego przygotowania bardzo ważną rolę odgrywają bakterie i drożdże, dzięki czemu zyskuje on iście prozdrowotną moc. Co to jest grzyb kombucha? Jakie ma właściwości? I w jaki sposób go spożywać, aby osiągnąć jak najwięcej korzyści? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z niniejszego artykułu!

     

Strona