Uczulenie na gluten - jakie są jego objawy?
Alergie i inne zmiany związane z aktywacją układu immunologicznego to nieprzyjemne doznania, które mogą towarzyszyć w przebiegu okresu kwitnienia i pylenia niektórych roślin. Alergie mogą także pojawiać się przy spożyciu niektórych produktów spożywczych, co jest nazywane alergiami krzyżowymi. W przypadku uczulenia na gluten mamy do czynienia z dwoma przypadłościami, określanymi popularnie jako alergie. Jest to nieceliakalna nietolerancja glutenu oraz autoimmunologiczna nietolerancja/uczulenie na gluten - celiakia. Czym charakteryzują się te przypadłości i jakie są ich objawy?
Z tego artykułu dowiesz się:
Uczulenie na gluten - co to jest?
Uczuleniem na gluten określa się popularne w obecnych czasach przypadłości jak nieceliakalna nietolerancja glutenu oraz bardziej poważną chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia. Istnieje także alergia na pszenicę, związana z nadreaktywnością układu odpornościowego względem konkretnej grupy białek pszenicy, natomiast ten rodzaj alergii nie dotyczy bezpośrednio glutenu (aczkolwiek produkty zawierające gluten często posiadają też białka pszenicy).
Jak objawia się uczulenie na gluten?
Przypadłości te różnią się w pewnym stopniu od siebie, jednakże tą bardziej poznaną pod kątem patologicznym jest celiakia. Celiakia jako permanentne “uczulenie na gluten” charakteryzuje się nadmiernym procesem immunologicznym wobec własnych tkanek organizmu znajdujących się w jelitach. Aby skutecznie zdiagnozować celiakię, należy dokonać odpowiednich badań diagnostycznych polegających na sprawdzeniu stanu jelit poprzez badanie histopatologiczne oraz różne testy przeciwciał (TGA, EMA) i badania krwi.
Nieceliakalna nietolerancja glutenu to drugi rodzaj „uczulenia na gluten” u dorosłych. W jej diagnostyce i rozpoznaniu ważne jest wykluczenie obecności celiakii oraz obecność charakterystycznych objawów związanych z przewodem pokarmowym, oraz doznań po spożyciu produktów spożywczych bogatych w gluten. Niestety ten rodzaj nietolerancji nie został jeszcze do końca poznany w swoim patomechanizmie, jednakże jego leczenie jest bardzo podobne jak w przypadku podejścia żywieniowo-farmakologicznego wobec celiakii. W tym przypadku również badania krwi są ważnym czynnikiem różnicującym.
Objawy uczulenia na gluten
Jak objawia się uczulenie na gluten? Uczulenie na gluten u dorosłych, jak i dzieci może występować równie często. Przypuszcza się jednak, że obecność większego natężenia czynników zapalnych w życiu dorosłym szybciej sprzyja rozwojowi tych jednostek chorobowych. Zanim podejmie się odpowiednie badania diagnostyczne na uczulenie na gluten, warto przyjrzeć się i wiedzieć jak objawia się uczulenie na gluten.
Uczulenie na gluten a objawy skórne są często powiązane. Pojawiają się w tym czasie wysypka lub zmiany skórne. Uczulenie na gluten wywiera wpływ na twarz i mogą pojawić się krostki lub zaczerwienienia.
Uczulenie na gluten - jak rozpoznać?
Uczulenie na gluten a objawy oraz jak rozpoznać uczulenie na gluten? Dla celiakii charakterystycznymi objawami tego uczulenia na gluten (u dzieci i u dorosłych) są:
- Znaczny spadek masy ciała bez interwencji dietetycznych,
- Zmiany rytmu wypróżnień z częstszymi biegunkami,
- Zmiana konsystencji stolca,
- Liczne objawy gastryczne,
- Osłabienie odporności,
- Zmiany skórne.
Jak wygląda uczulenie na gluten w aspekcie nieceliakalnej alergii? Następnym rodzajem uczulenia na gluten, jest właśnie nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, która objawia się następującymi objawami:
- Objawy gastryczne,
- Zmiana konsystencji stolca,
- Osłabienie odporności i samopoczucia,
- Przewlekłe zmęczenie,
- Anemia,
- Bóle mięśni i stawów,
- Dyskomfort w jamie brzusznej.
Jeśli nieceliakalna nadwrażliwość na gluten pojawi się wśród dzieci, czyli inny rodzaj uczulenia na gluten u dzieci, może się to objawiać zaburzeniami wzrastania i zachowania.
W obu przypadkach objawy uczulenia na gluten są podobne i niełatwo jest rozpoznać. Najważniejsza jest wobec tego odpowiednia diagnostyka lekarska, która pozwoli na zróżnicowanie poszczególnych rodzajów uczulenia na gluten i podjęcie odpowiednich działań poprzez leczenie przyczyny wystąpienia problemu glutenowego.
Uczulenie na gluten u dzieci - jak sobie poradzić?
Objawy uczulenia na gluten u dzieci mogą się nieco odmiennie objawiać, między innymi zaburzeniami wzrostu i rozwoju. Niestety oznacza to, że młodsza część społeczeństwa również jest narażona na występowania przypadłości chorobowych, nieco bardziej powszechnych wśród dorosłych. Oznacza to, że nagromadzenie czynników prozapalnych już w młodszym wieku może powodować zmiany patologiczne w działaniu układu odpornościowego.
U dzieci, podobnie jak u dorosłych, mogą pojawiać się zmiany skórne w przebiegu uczulenia na gluten, zmiany w rytmie wypróżnień, liczne niedobory żywieniowe, problemy z odpornością i samopoczuciem itp.
Leczenie w obydwu przypadkach uczulenia na gluten są podobne. Pierwszym elementem do wprowadzenia jest dieta bezglutenowa, która zminimalizuje objawy celiakii i nieceliakalnej nietolerancji glutenu oraz pozwoli zregenerować się układowi pokarmowemu. Następnie warto rozważyć wprowadzenie odpowiednich leków lub już na obecnym etapie stosować je wedle ustaleń lekarza specjalisty. Można także wprowadzić suplementację wspomagającą regenerację przewodu pokarmowego, która powinna zostać skonsultowana z dietetykiem i lekarzem. Przeważnie w tego typu uczuleniu stosuje się preparaty probiotyczne, maślan sodu, kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz enzymy i inne witaminy i minerały, które uzupełnią niedobory wynikające z pogorszenia stanu śluzówki jelit i ich kosmków jelitowych.
Problem uczulenia na gluten może pojawić się praktycznie w każdej grupie społecznej. Może pojawić się uczulenie na gluten u dzieci, uczulenie na gluten u dorosłych, u sportowców i wśród osób starszych. Oprócz dedykowanej diety z wykluczeniem glutenu warto rozważyć suplementację wspomagającą:
- Suplementy dla niej,
- Suplementy dla niego,
- Suplementy dla dziecka,
- Suplementy dla seniora,
- Suplementy dla sportowca.
Dzięki wprowadzeniu odpowiedniej suplementacji można skutecznie obniżyć niekorzystnie objawy uczulenia na gluten, poprawić samopoczucie i wyniki badań, a także wprowadzić wspomniane jednostki chorobowe w stan remisji, czyli wyciszenia, które potem jest kontrolowane dzięki prawidłowo prowadzonemu stylowi życia. Objawy uczulenia na gluten u dorosłych oraz objawy uczulenia na gluten u dzieci są różne, dlatego zawsze warto szerzej spojrzeć na to jakie są objawy uczulenia na gluten, jeżeli takowe występują.
Bibliografia +