Jagody goji to bogactwo przeciwutleniaczy – MyBionic.pl

Jagody Goji to bardzo małe i niepozorne owoce, które pełne są drogocennych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Owoce te idealnie sprawdzą się do dań słodkich i słonych, ozdabiając talerz i dodając witamin każdemu daniu. Pamiętajmy, że jemy też oczami, więc warto udekorować swój talerz owocami, które niesamowicie podbijają wrażenia organoleptyczne. 

 

 

Właściwości jagód goji

Jagody goji to owoce stosowane do celów leczniczych od wielu lat. Jak większość roślin o takim działaniu, przyjechały one do Europy ze wschodu. Właściwości zdrowotne jagód goji wykorzystywane są głównie w celu:

Jagody goji można spotkać na sklepowych półkach pod postacią proszku lub suszonych owoców. Często też występują one w różnego rodzaju suplementach, herbatach, mieszankach ziół i kremach przeciwzmarszczkowych. 

Przeciwutleniacze zawarte w jagodach goji to związki, które wspierają organizm w neutralizowaniu szkodliwych wolnych rodników, co zapobiega uszkodzeniom komórek. Zdrowie na poziomie komórkowym jest niezwykle istotne by zachować młody i promienny wygląd. 

Jagody te zawierają w sobie bardzo dużo witamin oraz związków aktywnych, m.in.: witaminę C, witaminę A, żelazo oraz zeaksantynę, które są ważne dla zdrowia narządu wzroku.

Jagody goji tak jak inne gatunki jagód, zawierają bardzo dużo przeciwutleniających polifenoli. Badania wykazały, że regularne picie soku z tych jagód lub stosowanie suplementów z jagodami goji, może znacząco zwiększyć poziom przeciwutleniaczy we krwi. Warto zapoznać się z ofertą sklepu MyBionic.pl, który w swojej ofercie zawiera wszystkie niezbędne suplementy dla niej, suplementy dla niego oraz suplementy dla seniora i dzieci. Zadbaj kompleksowo o zdrowie swojej rodziny i najbliższych. 

 

Jak dawkować i stosować jagody goji? 

Czy jagody goji są zdrowe? Są, a ich właściwości zdrowotne zostały potwierdzone wieloma badaniami. Jednakże nie powinno się przekraczać dawki od 5 do 12g suszonych jagód dziennie. Ilość około 6-10 g to odpowiednia dawka, która zapewni właściwą ilość witamin i składników odżywczych.

Jagody goji nie są zalecane kobietom w ciąży ani karmiącym mamom. Przed spożyciem suplementów bogatych w jagody goji należy zapoznać się z informacją zamieszczoną przez producenta na opakowaniu i stosować się do jego zaleceń. 

 

Jagody goji to idealny dodatek do dań słodkich jak i wytrawnych – MyBionic.pl

 

Wartości odżywcze jagód goji

Owoce te zawierają bardzo dużo mikroelementów. W 100 g jagód goji znajdują się witaminy oraz spora dawka błonnika. Warto dodać, że całkowita zawartość substancji odżywczych w 100 g produktu klaruje się w następujący sposób:

  • Błonnik - 13.0 g
  • Wapń – 190 mg
  • Żelazo - 6.80 mg
  • Sód – 298 mg
  • Witamina C – 48.4 mg
  • Witamina A – 26822 IU.

 

Jagody goji, kiedy najlepiej je jeść? 

Jagody Goji można stosować jako składnik do dań słodkich, jak i wytrawnych. Idealnie nadają się jako dodatek do mięs, ciast, dżemów czy galaretek. W odpowiednich ilościach można je spożywać codziennie.

Jak stosować jagody goji? Suszone jagody goji można spożywać tak samo jak rodzynki, czyli uprzednio je namoczyć. Wtedy idealnie komponują się z owsiankami. W sklepie, kupując suszone jagody goji sprawdź czy na etykiecie opakowania nie widnieje dodatek cukrów lub konserwantów (takich jak dwutlenek siarki – pomaga zachować ich kolor). Najlepiej kupować te jagody w postaci suszonych owoców na dziale ze zdrową żywnością oraz w sklepach ekologicznych. 

 

Na co są dobre jagody goji? 

Jagody goji pomagają zachować zdrowie w stanach zaniżonej odporności. Zalecane jest spożywanie takich jagód w postaci suplementów oraz mieszanek ziołowych. Rewelacyjnie wspomagają narząd wzroku, wspierając jego pracę oraz chroniąc przed chorobami, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej, postępująca choroba oczu. 

Dodatkowo stosowanie jagód goji wpływa na:

  • obniżenie poziomu lipidów, 
  • neutralizację mikroorganizmów, 
  • ograniczenie rozwoju niektórych nowotworów,
  • redukcję procesu starzenia się, 
  • obniżenie poziomu glukozy oraz pomoc w stymulacji wydzielania insuliny. 

 

Warto także pamiętać o pewnych środkach ostrożności.

Nadmierne spożywanie owoców goji przez osoby zażywające leki np. z warfaryną, może spowodować zwiększone ryzyko krwawień. 

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym, w celu wykluczenia przeciwskazań. 

Podsumowanie

Jagody goji rewelacyjnie działają na różnego rodzaju stany zapalne oraz wspierają odporność organizmu. Witaminy zawarte w tych owocach pomagają w utrzymaniu odpowiedniej witalności oraz wspierają antystarzeniowe procesy w naszym ciele. Różnorodność w przygotowaniu jagód goji jest bardzo duża, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. 

 

Jeśli chcesz zadbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych, zajrzyj na stronę MyBionic.pl, by być na bieżąco z:

 

Bibliografia +