Skaza białkowa to nic innego jak alergia na białka mleka krowiego, również te pochodzące z jego przetworów. Zwykle pojawia się ona już w 1. roku życia i mija w ciągu 3 lat, jednak w sporadycznych przypadkach może ona pozostać z nami do końca życia. Jak wygląda skaza białkowa u noworodka, a jak u dzieci i dorosłych? Jak ją leczyć? I jakie zmiany wprowadzić do diety, aby jej symptomy ustąpiły? Tego wszystkiego, a nawet więcej, dowiesz się z niniejszego artykułu. Zapraszamy do lektury!
Spis treści:
Skaza białkowa – objawy
Objawy skazy białkowej są dosyć charakterystyczne i pojawiają się nawet w ciągu kilku minut po spożyciu produktu zawierającego białka mleka krowiego. U każdej osoby wyglądają one nieco inaczej, jednak wśród najczęściej występujących symptomów wymienia się katar, niekiedy odropodobną wysypkę, pokrzywkę, rumień oraz świąd.
Skaza białkowa manifestuje się również poprzez dolegliwości żołądkowo-jelitowe, w tym nudności, refluks żołądkowo-przełykowy, wymioty, biegunkę oraz kolkowe bóle brzucha. U niektórych osób może także dojść do obrzęku naczynioruchowego warg, języka lub podniebienia, a dodatkowo – trudności z oddychaniem, kaszlu i łzawienia oczu.
Skaza białkowa – jak wygląda?
Jak wygląda skaza białkowa? W jej przebiegu da się zauważyć objawy skórne zlokalizowane w obrębie policzków, czoła i uszu. W zaostrzonej formie dotykają one również takich obszarów jak tułów, łokcie i kolana. Ponadto do typowych przejawów tego schorzenia należy nadmierne łuszczenie się skóry, którego nie można bagatelizować – w szczególności u najmłodszych – ponieważ miejsca te są objęte ryzykiem wniknięcia chorobotwórczych drobnoustrojów.
Skaza białkowa u dorosłych
Skaza białkowa jest nierzadko mylona z atopowym zapaleniem skóry. Jednak w przeciwieństwie do dzieci u dorosłych do najczęstszych sygnałów wskazujących na pojawienie się tej alergii pokarmowej należy ból brzucha, kaszel, katar, świąd skóry, rumień oraz niewielkie krostki. Aby je zniwelować, niezbędne jest wdrożenie diety eliminacyjnej, o której więcej dowiesz się w dalszej części tego artykułu.
Skaza białkowa u dzieci
Skaza białkowa u dzieci również nie należy do oczywistych, jeśli chodzi o diagnozę. Rodzice powinni pozostać czujni zarówno na sygnały ze strony układu pokarmowego, jak i te skórne. Zauważyłeś któreś z nich u swojej pociechy? Zatem udaj się na wizytę kontrolną do pediatry. Po dokładnym omówieniu tematu wypisze on skierowanie do alergologa.
Skaza białkowa u niemowlaka
Skaza białkowa u niemowlaka pojawia się zwykle w 1. roku życia i znika po osiągnięciu wieku 3 lat. W tym przypadku leczenie powinno być wieloaspektowe i rozpocząć się od diety eliminacyjnej. Twój maluch korzysta z mleka modyfikowanego? Wobec tego wybieraj takie opcje, które nie zawierają głównego alergenu.
Na rynku dostępny jest cały wachlarz rozwiązań dla dzieci na różnym etapie rozwoju, również tych wymagających specjalnej opieki już od pierwszych dni życia. Warto także zadbać o łagodzenie zmian skórnych poprzez używanie odpowiednich kosmetyków na bazie emolientów. Ich regularna aplikacja zmniejszy dyskomfort odczuwany przez maluszka i ochroni jego delikatną skórę przed dalszym wysuszeniem.
Skaza białkowa – dieta
U ciebie lub twojego dziecka rozpoznano skazę białkową? Dieta to najważniejszy filar leczenia, którego nie wolno bagatelizować. Z menu trzeba wykluczyć wszystkie pokarmy, które zawierają nie tylko białka mleka krowiego, ale także owczego i koziego. Należy zatem zrezygnować z takich przetworów jak maślanka, kefir, ser, masło czy słodkie przekąski, w tym lody, wyroby cukiernicze, budyń i czekolada. Ponadto wiele osób nie jest świadomych, że alergen ten znajduje się również w przetworzonych produktach, takich jak wędliny, sosy i chipsy. Co więcej, w jadłospisie pacjenta ze skazą białkową nie ma miejsca na takie składniki jak masa mleczna, laktoza, kazeiniany, laktoglobulina, serwatka, kazeina oraz słodzik syropu serwatkowego. Warto także podkreślić, że dieta eliminacyjna trwa od 6 do 12 miesięcy.
Skaza białkowa – jakie mleko można pić?
Jakie mleko można pić przy skazie białkowej? U niemowląt dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie hipoalergicznej opcji bez laktozy, np. hydrolizaty białek mleka krowiego o wysokim lub niskim stopniu hydrolizy oraz mieszanki sojowe i elementarne. Z kolei dorośli mogą sięgać po alternatywy roślinne, np. mleko kokosowe, migdałowe czy orzechowe.
Skaza białkowa – dieta matki karmiącej
Karmisz piersią, a u twojego dziecka pojawiła się skaza białkowa? W takim razie z twojej diety powinny zniknąć wcześniej wymienione składniki pokarmowe, które są odpowiedzialne za wystąpienie tej alergii pokarmowej. Nie zapominaj również o bardzo dokładnym czytaniu etykiet znajdujących się na opakowaniach spożywanych przez ciebie produktów.
Skaza białkowa – leczenie
Oprócz przestrzegania diety eliminacyjnej pacjenci borykający się ze skazą białkową mogą zostać poddani leczeniu farmakologicznemu, w szczególności jeśli alergia ma u nich zaostrzony przebieg. W takim wypadku przyjmują oni leki przeciwhistaminowe i maści sterydowe. Dodatkowym wsparciem dla skóry są emolienty.
Skaza białkowa – czym smarować skórę?
Czym smarować skórę, aby nieco wyciszyć uporczywe dolegliwości będące następstwem alergii pokarmowej? W przypadku niemowląt najlepiej sięgać po delikatne preparaty, które są dedykowane najmłodszym. Z kolei dorośli mogą stawiać na produkty dermatologiczne o właściwościach nawilżających, kojących i przeciwzapalnych.
Skaza białkowa a nietolerancja laktozy
Skaza białkowa a nietolerancja laktozy – jaka jest między nimi różnica? Mimo tego, że to dwa różne schorzenia, ich nazwy są używane zamiennie. A to wszystko przez to, że występujące w ich przebiegu dolegliwości trawienne są do siebie podobne. Co warto o nich wiedzieć? Ta pierwsza jest reakcją alergiczną na białka mleka krowiego, natomiast ta druga to nieprawidłowa odpowiedź organizmu na cukier mleczny, spowodowana niedoborem lub całkowitym brakiem laktazy, czyli enzymu trawiennego rozkładającego laktozę do glukozy i galaktozy.
Podobnie jak skaza białkowa nietolerancja laktozy wymaga wprowadzenia diety eliminacyjnej, jednak nieco mniej restrykcyjnej. Dozwolone są w niej fermentowane produkty mleczne, np. kefir czy jogurt naturalny, oraz przetwory, które zostały pozbawione laktozy w procesie produkcyjnym. Informację na ten temat znajdziesz na opakowaniu. Co więcej, artykuły spożywcze tego typu są często oznaczone specjalną ikoną przedstawiającą przekreśloną butelkę mleka.