Jelitówka, inaczej grypa żołądkowa, to choroba o podłożu infekcyjnym. Może być ona wywołana przez rozmaite patogeny, w tym bakterie i wirusy. Ze względu na ostry przebieg utrudnia ona codzienne funkcjonowanie, a w niektórych przypadkach może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Czym charakteryzuje się to schorzenie? Co na jelitówkę rekomendują specjaliści? I jaka dieta będzie najlepsza? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!
Spis treści:
Jelitówka – objawy
Objawy jelitówki są bardzo charakterystyczne, dzięki czemu trudno pomylić ją z inną dolegliwością. Są one zwykle wynikiem infekcji o podłożu wirusowym, do której może dojść poprzez bezpośredni kontakt z osobą chorą, zakażonymi przedmiotami oraz wodą pitną. W jej przebiegu patogeny namnażają się w jelicie cienkim, gdzie uszkadzają delikatną błonę śluzową tego organu i powodują uporczywe symptomy.
Okres inkubacji wirusa wywołującego jelitówkę trwa od 12 godzin do 4 dni. Po tym czasie pojawiają się pierwsze oznaki choroby, w tym przede wszystkim wodnista biegunka, obfite wymioty, wysoka gorączka, odwodnienie, brak apetytu oraz ogólne osłabienie organizmu. Warto także wspomnieć, że może ona prowadzić do zaburzenia gospodarki elektrolitowej.
Jelitówka u dzieci
Jelitówka u dzieci to problem zdrowotny, z którym mali pacjenci borykają się bez względu na porę roku. W przypadku maluchów do 5. roku życia u jej podłoża zazwyczaj leży infekcja wirusowa, w tym ta wywołana m.in. przez rotawirusy, norowirusy oraz adenowirusy, i przebiega w podobny sposób co jelitówka u dorosłych. W niektórych sytuacjach jest ona także następstwem zakażenia pałeczkami należącymi do grupy Campylobacter, pałeczkami Salmonelli oraz beztlenową bakterią gram dodatnią Clostridium difficile.
Objawy jelitówki u dzieci to przede wszystkim wodnista biegunka i obfite wymioty. Warto przy tym obserwować, czy nie pojawiły się u nich oznaki niebezpiecznego odwodnienia. U tak młodego pacjenta wymaga ono niekiedy uzupełnienia płynów za pomocą kroplówki. W przypadku niemowląt łatwo jest przeoczyć wiele oczywistych sygnałów, świadczących o tym, że z dzieckiem dzieje się coś niepokojącego. Wśród tych najbardziej powszchnych wymienia się:
- zapadnięte ciemiączko,
- znaczne osłabienie,
- zapadnięte oczy i brzuch,
- utrata elastyczności skóry,
- przyspieszony oddech,
- mocno wysuszone śluzówki,
- skąpomocz,
- nasilenie pragnienia,
- przesuszone usta,
- brak łez podczas płaczu.
Jelitówka w ciąży
Kolejną grupą pacjentów, dla których grypa żołądkowa stanowi zagrożenie dla zdrowia, są przyszłe mamy. Jelitówka w ciąży przebiega w różny sposób, w zależności od jej podłoża. Oprócz wcześniej wymienionych symptomów ciężarnym towarzyszą bóle mięśni i stawów, a także uogólnione uczucie niemocy. Do typowych sygnałów należą przewlekłe bóle głowy i brzucha oraz spadek apetytu i gorączka.
Jeśli spodziewasz się dziecka, nie bagatelizuj nawet najmniejszej infekcji, ponieważ może ona odbić się nie tylko na twoim dobrostanie, ale również na zdrowiu twojego potomstwa. Nie wiesz, jakie leki możesz zażywać, a przebieg choroby sprawia, że jesteś odwodniona? Jak najszybciej skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym. U kobiet, które nie są w stanie przyjmować odpowiedniej ilości płynów doustnie, zalecany jest pobyt w szpitalu.
Jelitówka – dieta
Dieta przy jelitówce to bardzo ważny element wspomagający terapię farmakologiczną. Warto jednak pamiętać, że nie może ona stanowić obciążenia dla i tak już podrażnionego układu pokarmowego. Jak komponować posiłki, aby zapewnić sobie szybszy powrót do zdrowia? I czego unikać, aby nie pogorszyć swojego stanu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Co jeść przy jelitówce?
W celu przyspieszenia rekonwalescencji podczas jelitówki komponuj swoje dania na bazie lekkostrawnych składników i spożywaj je w regularnych odstępach czasu. Nie powinny być one zbyt duże objętościowo – zdecydowanie lepiej jest postawić na 4-5 niewielkich porcji jedzenia dziennie. Na liście bezpiecznych produktów spożywczych wymienia się pieczywo pszenne, biały ryż, chude mięso, owoce bez skórki, gotowane warzywa, suchary oraz biszkopty.
Skoro już wiesz, co jeść przy jelitówce, należałoby zapoznać się z pokarmami, które mogą ci zaszkodzić. Ze względu na to, że grypa żołądkowa jest dość obciążająca i nierzadko towarzyszy jej ból brzucha, unikaj przede wszystkim takich produktów jak słodkie przekąski, gazowane napoje czy fast foody. Wystrzegaj się również smażonych i tłustych posiłków. Ponadto specjaliści rekomendują zmniejszenie ilości błonnika pokarmowego do minimum.
Warto zwrócić uwagę na fakt, iż podczas jelitówki wiele osób wykazuje objawy nietolerancji laktozy. Jeśli Ty również należysz do tej grupy, odstaw przetwory mleczne na czas jej trwania. Twój żołądek może także źle reagować na brązowy ryż, ostre i konserwowe warzywa, przyprawy oraz napoje zawierające kofeinę.
Co pić podczas choroby, aby dobrze się nawodnić? Najlepiej sięgać po niegazowaną wodę i regularnie pić ją małymi łykami. Zadbaj o to, aby miała ona temperaturę pokojową. Uzupełnieniem będą apteczne specyfiki w postaci elektrolitów (magnez, potas, chlor, sód) oraz płynnej glukozy. Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie naturalnych środków nawadniających, na przykład słabych naparów rumianku, mięty oraz gorzkiej herbaty.
Dieta po jelitówce
Największym błędem, jaki popełniają chorzy po zakończonej grypie żołądkowej, jest natychmiastowy powrót do nawyków żywieniowych sprzed choroby. Jak można się domyślić, nie jest to najlepszy pomysł. Dla podrażnionego żołądka dobrym rozwiązaniem będzie stopniowe rozszerzanie jadłospisu poprzez powolne wprowadzanie nowych składników. Na tym etapie nadal ważne jest dbanie o odpowiednie nawodnienie. W tym wypadku rekomendowane jest sięganie po wodę mineralną i wystrzeganie się słodkich napojów, kompotów, produktów z fruktozą i sorbitolem oraz alkoholu.
Jelitówka – leczenie
Leczenie jelitówki polega głównie na łagodzeniu jej przebiegu. Przygotuj się na to, że lekarz rodzinny nie przepisze ci jednego konkretnego leku, który zapewni ci szybki powrót do zdrowia. Kuracja zwykle jest nakierowana na zmniejszenie napadów biegunki i wymiotów oraz uzupełnienie elektrolitów. W przypadku osób borykających się z wysoką gorączką poleca się środki przeciwgorączkowe. Warto także podjąć kroki uzupełniające nakierowane na odbudowę mikroflory bakteryjnej. W tej sytuacji – oprócz włączenia do diety pokarmów probiotycznych i prebiotycznych – do dyspozycji masz cały wachlarz aptecznych preparatów.