Jakie właściwości i zastosowanie ma olej dyniowy?
Dynia to warzywo, które w ostatnim czasie cieszy się bardzo dużą popularnością i to nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również prozdrowotne działanie. Szczególnie cenne są jej pestki, z których wytwarza się olej będący prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jakie są najważniejsze właściwości oleju dyniowego? Do czego go stosować i w jakich dawkach go przyjmować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Spis treści:
Olej dyniowy – właściwości
Jaki wpływ na organizm wykazuje olej dyniowy? Właściwości lecznicze tego produktu są naprawdę liczne. Na początek warto wspomnieć o jego oddziaływaniu na układ sercowo-naczyniowy – jako źródło wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego i oleinowego, wspiera on pracę serca, reguluje ciśnienie tętnicze, a także obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Co jeszcze ma nam do zaoferowania olej dyniowy? Na co pomaga, jeśli nie na schorzenia układu krążenia? Według doniesień naukowych jego spożywanie sprawdza się przy dolegliwościach ze strony układu moczowego, np. w przypadku trudności w oddawaniu moczu oraz zapalenia pęcherza i jego nadreaktywności. Jego przyjmowanie przynosi również szereg korzyści układowi płciowemu, zwłaszcza u panów, ponieważ wpływa na hormony odpowiedzialne za przerost prostaty.
Olej dyniowy to idealny element pielęgnacji – wzmacnia paznokcie, zwiększa elastyczność i nawilżenie skóry, a do tego przyspiesza porost włosów. Tak wyjątkowe własności to m.in. zasługa obecnych w nim kwasów tłuszczowych oraz witamin A i E. Warto dodać, że olej z pestek dyni to prawdziwy sprzymierzeńca układu odpornościowego, który stymuluje produkcję limfocytów i makrofagów. Ponadto przynosi on ulgę przy przeziębieniu, zwłaszcza przy takich objawach jak kaszel i katar.
Olej dyniowy – zastosowanie w leczeniu pasożytów
Prozdrowotne właściwości dyniowego oleju nie kończą się na tych wymienionych powyżej. Okazuje się bowiem, że może być on także skutecznym naturalnym lekiem na pasożyty. Wynika to stąd, że stanowi on źródło kukurbitacyny, czyli związku z grupy alkaloidów, który poraża ich układ nerwowy i przyspiesza proces ich usuwania z układu trawiennego. Na uwagę zasługuje fakt, że olej dyniowy nie podrażnia przy tym delikatnej błony śluzowej jelit i żołądka. Produkt ten jest szczególnie polecany przy zakażeniu glistą ludzką, owsikami oraz tasiemcem uzbrojonym i nieuzbrojonym.
Olej dyniowy – zalety kulinarne
Olej dyniowy ceniony jest nie tylko za swój leczniczy potencjał, ale również atrakcyjny smak oraz szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdza się on jako dressing do sałatek, a także dodatek do warzyw czy pieczywa. Co ciekawe, ze względu na jego orzechowy posmak, niektórzy chętnie dodają go do deserów, takich jak lody czy sernik. Należy pamiętać, że olej z pestek dyni powinien być spożywany wyłącznie na zimno, ponieważ po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości.
Olej dyniowy – dawkowanie
W jakich ilościach stosować olej dyniowy? Aby móc w pełni skorzystać z jego dobroczynnego działania, warto przestrzegać zaleceń producenta podanych w ulotce lub na opakowaniu zakupionego produktu. Za jego optymalną dawkę uznaje się 1-2 łyżeczki dziennie. Najlepiej przyjmować go rano i wieczorem, przed posiłkiem lub co najmniej 30 minut po jedzeniu.