Słoiki wypełnione kombucha na białym tle

Kombucha to delikatnie musujący fermentowany napój wywodzący się z Chin. W procesie jego przygotowania bardzo ważną rolę odgrywają bakterie i drożdże, dzięki czemu zyskuje on iście prozdrowotną moc. Co to jest grzyb kombucha? Jakie ma właściwości? I w jaki sposób go spożywać, aby osiągnąć jak najwięcej korzyści? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z niniejszego artykułu!

 

 

Co to jest grzyb kombucha?

 

Co to jest grzyb kombucha? Jest to nic innego jak grzyb herbaciany, zwany również japońskim lub tybetańskim. Jego nazwa może być nieco myląca, ponieważ w jego skład wchodzą tak naprawdę symbiotyczne kultury bakterii i drożdży (SCOBY – symbiotic cultures of bacteria and yeasts). Używa się go do produkcji herbacianego napoju cenionego od wieków za swoje właściwości lecznicze.

 

Kombuchę otrzymuje się w procesie fermentacji słodkiej herbaty o zawartości ok. 5-10% cukru – tradycyjny przepis zakłada wykorzystanie czarnej herbaty i cukru, jednak obecnie na rynku można znaleźć jego różnorodne wariacje. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się takie z dodatkiem owoców, przypraw i ziół, np. imbiru, kiwi, trawy cytrynowej czy marakui. Aby otrzymać finalny produkt, potrzeba od 7 do 14 dni. 

Czy kombucha jest zdrowa?

 

Kombucha uchodzi za bardzo zdrowy przetwór, a to wszystko za sprawą substancji bioaktywnych, które pojawiają się w herbacie pod wpływem działania bakterii i drożdży. Jej dodatkowym atutem jest obecność licznych minerałów i witamin. Nie wolno także zapominać o tym, że wspiera ona mikrobiotę jelitową. Co ciekawe, jej ekstrakt znalazł również zastosowanie w kosmetyce – preparaty z nią w składzie dogłębnie odżywiają skórę, przywracają nawilżenie i wspomagają funkcję bariery hydrolipidowej. Jakie są właściwości kombuchy i co dokładnie kryje się w jej wnętrzu?

 

Kobieta w sukience w letniej kawiarni, pijąca chłodną szklankę kombuchy z piwem i wąchająca zapach piwa z zamkniętymi oczami

 

Kombucha – właściwości

 

Zainteresował cię napój, jakim jest kombucha? Właściwości lecznicze tego azjatyckiego przysmaku zaskoczą niejednego. W pierwszej kolejności warto skupić się na substancjach odżywczych kryjących się w tym fermentowanym przetworze. Są to m.in.:

 

Kombucha posiada niskie pH ze względu na zawartość kwasu octowego. Dzięki temu doskonale sprawdza się w diecie osób z niewystarczającym poziomem kwasu solnego. Napój ten nie pozostaje również bez znaczenia dla niższych partii układu trawiennego, promując wzrost dobroczynnej flory bakteryjnej – poprawia trawienie, wzmacnia odporność, wycisza stany zapalne i reguluje glikemię. To właśnie dlatego osoby cierpiące na schorzenia metaboliczne, w tym cukrzycę typu 2 i insulinooporność, powinny włączyć go do swojej diety.

 

Warto zwrócić uwagę także na wpływ kombuchy na zdrowie wątroby. Doniesienia ze świata nauki pokazują, że polepsza ona pracę hepatocytów w obliczu zatrucia toksycznymi substancjami w modelu zwierzęcym. Co więcej, jej odczyn sprawia, że ma ona cechy przeciwbakteryjne. Nie wolno też zapominać o jej pozytywnym oddziaływaniu na układ sercowo-naczyniowy – specyfik na bazie zielonej herbaty poprawia na przykład wyniki lipidogramu.

 

Kombucha – jak pić ten napój?

 

Kombucha (napój) to produkt, który może śmiało zagościć na stałe w twoim jadłospisie. Ze względu na to, że największe korzyści zdrowotne przynosi jego regularne picie, spożywaj około 150 ml dziennie. Jeśli nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z tym przetworem, zacznij od 1-2 łyżek, a następnie zwiększaj tę objętość z każdym dniem.

 

Zastanawiasz się, jak smakuje kombucha? Otóż ma ona delikatny słodko-kwaśny smak i jest lekko gazowana. Oczywiście duże znaczenie mają tutaj użyte składniki – rodzaj herbaty, ilość cukru oraz dodatek owoców i ziół. Duże znaczenie dla finalnego efektu ma też długość fermentacji.

 

Kombucha – przeciwwskazania 

 

Kto powinien unikać picia kombuchy? Zachowaj szczególną ostrożność, jeśli cierpisz na kwasicę mleczanową, ostre zapalenie wątroby lub hiponatremię. Warto także podkreślić, że nie zaleca się jej spożywania kobietom w ciąży i karmiącym piersią ze względu na brak badań na tej grupie docelowej. Nie wiesz, czy powinieneś włączyć fermentowaną herbatę do swojego menu? W takim razie skonsultuj się w tej kwestii ze swoim lekarzem lub dietetykiem klinicznym.

 

Uśmiechnięty mężczyzna trzymający w rękach szklankę i słoik kombuchy

 

Kombucha – gdzie kupić fermentowaną herbatę?

 

Kombuchę znajdziesz w dużych supermarketach oraz w punktach ze zdrową żywnością i sklepach z suplementami diety. W MyBionic do dyspozycji masz cały wachlarz smaków od renomowanego producenta FYK.

Bibliografia +