Kombucha to delikatnie musujący fermentowany napój wywodzący się z Chin. W procesie jego przygotowania bardzo ważną rolę odgrywają bakterie i drożdże, dzięki czemu zyskuje on iście prozdrowotną moc. Co to jest grzyb kombucha? Jakie ma właściwości? I w jaki sposób go spożywać, aby osiągnąć jak najwięcej korzyści? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z niniejszego artykułu!
Spis treści:
Co to jest grzyb kombucha?
Co to jest grzyb kombucha? Jest to nic innego jak grzyb herbaciany, zwany również japońskim lub tybetańskim. Jego nazwa może być nieco myląca, ponieważ w jego skład wchodzą tak naprawdę symbiotyczne kultury bakterii i drożdży (SCOBY – symbiotic cultures of bacteria and yeasts). Używa się go do produkcji herbacianego napoju cenionego od wieków za swoje właściwości lecznicze.
Kombuchę otrzymuje się w procesie fermentacji słodkiej herbaty o zawartości ok. 5-10% cukru – tradycyjny przepis zakłada wykorzystanie czarnej herbaty i cukru, jednak obecnie na rynku można znaleźć jego różnorodne wariacje. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się takie z dodatkiem owoców, przypraw i ziół, np. imbiru, kiwi, trawy cytrynowej czy marakui. Aby otrzymać finalny produkt, potrzeba od 7 do 14 dni.
Czy kombucha jest zdrowa?
Kombucha uchodzi za bardzo zdrowy przetwór, a to wszystko za sprawą substancji bioaktywnych, które pojawiają się w herbacie pod wpływem działania bakterii i drożdży. Jej dodatkowym atutem jest obecność licznych minerałów i witamin. Nie wolno także zapominać o tym, że wspiera ona mikrobiotę jelitową. Co ciekawe, jej ekstrakt znalazł również zastosowanie w kosmetyce – preparaty z nią w składzie dogłębnie odżywiają skórę, przywracają nawilżenie i wspomagają funkcję bariery hydrolipidowej. Jakie są właściwości kombuchy i co dokładnie kryje się w jej wnętrzu?
Kombucha – właściwości
Zainteresował cię napój, jakim jest kombucha? Właściwości lecznicze tego azjatyckiego przysmaku zaskoczą niejednego. W pierwszej kolejności warto skupić się na substancjach odżywczych kryjących się w tym fermentowanym przetworze. Są to m.in.:
Kombucha posiada niskie pH ze względu na zawartość kwasu octowego. Dzięki temu doskonale sprawdza się w diecie osób z niewystarczającym poziomem kwasu solnego. Napój ten nie pozostaje również bez znaczenia dla niższych partii układu trawiennego, promując wzrost dobroczynnej flory bakteryjnej – poprawia trawienie, wzmacnia odporność, wycisza stany zapalne i reguluje glikemię. To właśnie dlatego osoby cierpiące na schorzenia metaboliczne, w tym cukrzycę typu 2 i insulinooporność, powinny włączyć go do swojej diety.
Warto zwrócić uwagę także na wpływ kombuchy na zdrowie wątroby. Doniesienia ze świata nauki pokazują, że polepsza ona pracę hepatocytów w obliczu zatrucia toksycznymi substancjami w modelu zwierzęcym. Co więcej, jej odczyn sprawia, że ma ona cechy przeciwbakteryjne. Nie wolno też zapominać o jej pozytywnym oddziaływaniu na układ sercowo-naczyniowy – specyfik na bazie zielonej herbaty poprawia na przykład wyniki lipidogramu.
Kombucha – jak pić ten napój?
Kombucha (napój) to produkt, który może śmiało zagościć na stałe w twoim jadłospisie. Ze względu na to, że największe korzyści zdrowotne przynosi jego regularne picie, spożywaj około 150 ml dziennie. Jeśli nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z tym przetworem, zacznij od 1-2 łyżek, a następnie zwiększaj tę objętość z każdym dniem.
Zastanawiasz się, jak smakuje kombucha? Otóż ma ona delikatny słodko-kwaśny smak i jest lekko gazowana. Oczywiście duże znaczenie mają tutaj użyte składniki – rodzaj herbaty, ilość cukru oraz dodatek owoców i ziół. Duże znaczenie dla finalnego efektu ma też długość fermentacji.
Kombucha – przeciwwskazania
Kto powinien unikać picia kombuchy? Zachowaj szczególną ostrożność, jeśli cierpisz na kwasicę mleczanową, ostre zapalenie wątroby lub hiponatremię. Warto także podkreślić, że nie zaleca się jej spożywania kobietom w ciąży i karmiącym piersią ze względu na brak badań na tej grupie docelowej. Nie wiesz, czy powinieneś włączyć fermentowaną herbatę do swojego menu? W takim razie skonsultuj się w tej kwestii ze swoim lekarzem lub dietetykiem klinicznym.
Kombucha – gdzie kupić fermentowaną herbatę?
Kombuchę znajdziesz w dużych supermarketach oraz w punktach ze zdrową żywnością i sklepach z suplementami diety. W MyBionic do dyspozycji masz cały wachlarz smaków od renomowanego producenta FYK.