Kobieta trzymająca trzustkę w rękach koncepcja pomocy i opieki

Trzustka to narząd, który umożliwia zrównoważone funkcjonowanie układu trawiennego. Wytwarza ona sok trzustkowy, produkuje hormony i wspiera trawienie białka pokarmowego. To właśnie dlatego warto zadbać o prawidłowe funkcjonowanie trzustki poprzez zbilansowaną i przeciwzapalną dietę, uzupełnioną o nutraceutyki w postaci ziół i ekstraktów roślinnych. Jakie zioła na trzustkę będą najbardziej pomocne w profilaktyce chorób układu pokarmowego? Poznaj 10 najlepszych surowców wspierających jej pracę!

 

Trzustka i jej funkcje

Trzustka to niewielki organ o długości około 20 cm, zlokalizowany zaotrzewnowo, niedaleko żołądka i dwunastnicy. Jest on odpowiedzialny za wydzielanie soku trzustkowego. Ta mieszanina enzymów przyspieszających trawienie białek, tłuszczów i polisacharydów, o odczynie zasadowym jest aktywowana dopiero po tym, gdy trafi do dwunastnicy.

Jedną z najważniejszych struktur trzustki są wyspy Langerhansa, które — w zależności od ich rodzaju — produkują insulinę, glukagon, polipeptyd trzustkowy oraz somatostatynę. Dzięki obecności tych struktur organ ten ma ogromny wpływ na wydajność układu hormonalnego. Wśród jej innych funkcji wymienia się m.in. regulowanie stężenia mocznika, zwiększanie syntezy kwasów tłuszczowych, wychwytywanie fosforanów i potasu z krwi oraz aktywny transport glukozy przez błony komórkowe.

Choroby trzustki — przyczyny

Jakie są najczęstsze przyczyny pogorszenia pracy trzustki? Zwykle są to uszkodzenia wywołane czynnikami zewnętrznymi, w tym nadużywaniem alkoholu i leków, a także paleniem tytoniu i kontaktem z substancjami toksycznymi, np. pestycydami. Warto mieć na uwadze, że pogorszona wydolność trzustki pojawia się również wskutek infekcji wirusowych, urazów mechanicznych jamy brzusznej, hiperlipidemii, hiperkalcemii, zakażeń pasożytniczych oraz błędów dietetycznych. Ponadto schorzenia trzustki mogą współwystępować z innymi chorobami. Jak rozpoznać, że coś niepożądanego dzieje się z twoją trzustką?

Młody przystojny muskularny mężczyzna ma ból brzucha na białym tle.

Problemy z trzustką — jak je rozpoznać?

Jakie są najbardziej charakterystyczne symptomy świadczące o spadku poziomu wydolności narządu, jakim jest trzustka? Są to przede wszystkim:

  • bóle brzucha,

  • wysoka glikemia,

  • nudności,

  • wzdęcia,

  • biegunka,

  • wymioty,

  • gorączka,

  • brak apetytu,

  • rumień wędrujący,

  • zażółcone białka oczu.

Problemy z trzustką mogą dawać szereg objawów, które nie są już tak oczywiste. Jakich sygnałów nie powinieneś bagatelizować? Należą do nich: przewlekłe zmęczenie, ból głowy, świąd skóry, żółtaczka, powiększenie pęcherza żółciowego oraz zmiany skórne. Nie lekceważ również nagłego spadku masy ciała.

Najczęściej występującymi chorobami trzustki są:

  • torbiele trzustki,

  • kamica trzustki,

  • ostre zapalenie trzustki,

  • przewlekłe zapalenie trzustki,

  • autoimmunologiczne zapalenie trzustki,

  • rak trzustki.

Podstawą profilaktyki powyższych schorzeń jest zdrowa i zbilansowana dieta, a także ograniczenie spożywania alkoholu i szkodliwych substancji, w tym tłuszczów trans.

Właściwości przeciwzapalne diety i jej wpływ na pracę trzustki

Warto pamiętać, że dieta wspierająca pracę trzustki to taka, która wykazuje działanie przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko powstawania zastojów żółci, przyspiesza procesy przemiany materii i wycisza dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Jeśli pojawiły się u ciebie problemy związane z pracą trzustki, to w takim wypadku należy stosować bezwzględną dietę lekkostrawną.

Jakie pokarmy są przeciwzapalne? Wśród składników jadłospisu dozwolonych w protokole wyciszającym zapalenia znajdują się świeże owoce i warzywa, źródła błonnika, wysokiej jakości tłuszczów, w tym kwasów omega-3, i pełnowartościowego białka oraz komponenty o niskim indeksie glikemicznym.

Wspomagaj się także przeciwzapalnymi przyprawami, np. imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem, kurkumą, szafranem, rozmarynem oraz goździkami. Nie wolno zapominać również o wyrównaniu niedoborów pokarmowych i eliminacji przetworzonych produktów z jadłospisu.

Jeśli chodzi o profilaktykę chorób omawianego organu, to należy unikać przejadania się, smażenia potraw i spożywania tłustych dań. Jak wspomóc pracę trzustki? Do swojej codziennej kuracji włącz składniki, które są żółciopędne. Wpływają one na syntezę soku trzustkowego oraz wydalanie żółci z dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Dzięki temu usprawniają one trawienie i niwelują dolegliwości pokarmowe.

Widok z góry hummusu z asortymentem warzyw i taśmą pomiarową

Zioła na trzustkę a wydzielanie soku trzustkowego

Jeśli zbilansowana i przeciwzapalna dieta to zbyt mało, sięgnij po surowce roślinne dostarczające bogatego wachlarza bioaktywnych związków chemicznych. Odpowiednio dobrane poprawiają regenerację trzustki i czynność przewodu pokarmowego. Jakie zioła na trzustkę wybierać, aby wynieść czynność wydzielniczą trzustki na wyższy poziom? Poniżej znajduje się kompletna lista roślin leczniczych!

Zioła na trzustkę – pokrzywa zwyczajna

 

Pokrzywa zwyczajna może poszczycić się szeroką gamą prozdrowotnych własności. W jej skład wchodzą flawonoidy i garbniki, które zwiększają wydzielanie soków pokarmowych i pomagają usunąć zbędne toksyny z organizmu. Zawarty w niej kwas pantotenowy to substancja, która przyjdzie ci z pomocą w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych.

Dodatkowym atutem pokrzywy jest jej pozytywny wpływ na wygląd cery, włosów i paznokci. Co ciekawe, roślina ta przeciwdziała objawom przeziębienia i dostarcza organizmowi nieco żelaza. Korzystnie wpływa ona również na funkcjonowanie nerek i pęcherza.

Pokrzywę możesz spożywać w formie naparu oraz tłoczonego na zimno soku. Do wykonania tego pierwszego wykorzystaj korzenie, liście lub mielony surowiec. Niezależnie od wybranej opcji pij przygotowany napitek 3-4 razy dziennie i pamiętaj o systematyczności. Warto wziąć pod uwagę, że pokrzywa nie powinna być stosowana przez ciężarne.

Płaska filiżanka herbaty i liści naturalnych ziół

Zioła na trzustkę – glistnik jaskółcze ziele

Glistnik jaskółcze ziele charakteryzuje się bogatym składem chemicznym. Nie tylko reguluje on przemianę materii, ale także pobudza wydzielanie żółci, dzięki czemu przeciwdziała występowaniu kamicy żółciowej.

Glistnik jaskółcze ziele przyspiesza naturalną detoksykację organizmu i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Dzięki wysokiemu stężeniu flawonoidów, kwasów organicznych i alkaloidów ma on własności żółciopędne, rozkurczowe i moczopędne.

Jeśli dysponujesz mielonym surowcem, wystarczy, że zalejesz 1 łyżeczkę proszku niewielką ilością ciepłej wody. Gdy mikstura się zaparzy, wypij ją wraz z osadem. Chcesz skorzystać z substancji pobudzających pracę trzustki zawartych w tym produkcie? W takim razie pij go 2 razy dziennie.

Zioła na trzustkę – ostropest plamisty

Ostropest plamisty to zioło chwalone za swoje prozdrowotne oddziaływanie na wątrobę. Jednak doskonale sprawdza się on również w przeciwdziałaniu niedrożności dróg żółciowych. Za jego lecznicze własności odpowiada sylimaryna, która zwiększa wydzielanie żółci i ma właściwości antynowotworowe.

Powyższy surowiec dostaniesz w rozmaitych formach, w tym całych i zmielonych ziarnach, oleju, herbacie oraz tabletkach. Jeśli postawisz na olej, możesz pić go samodzielnie lub łączyć z sałatkami i surówkami, np. kapustą kiszoną. Jeśli natomiast chodzi o mielony ostropest, to świetnie sprawdzi się on w smoothies i koktajlach, a także jako baza do naparów.

Zioła na trzustkę – mniszek lekarski

Mniszek lekarski to zioło, które może być z powodzeniem wykorzystane w profilaktyce przewlekłego zapalenia trzustki. Dzięki temu, że wpływa on na zdolność wydzielniczą omawianego organu, to stanowi on świetne rozwiązanie w przypadku niewystarczającego wytwarzania soku trzustkowego.

Pobudzanie wydzielania soków pokarmowych to niejedyne zalety mniszka lekarskiego, ponieważ reguluje on gospodarkę glukozową i poprawia wyniki lipidogramu, obniżając stężenie cholesterolu LDL.

Napar na bazie powyższego surowca należy spożywać 2-3 razy dziennie. Mimo cennych właściwości zdrowotnych mniszka warto pamiętać, że nie powinien być on stosowany przy zapaleniu żołądka oraz w przypadku, gdy borykasz się ze stanem zapalnym błon śluzowych. Jeśli zaczniesz odczuwać bóle żołądkowe, przerwij kurację i skonsultuj się ze specjalistą.

Mlecz trzymany w ręku przez młodą kobietę

Zioła na trzustkę – babka lancetowata

Ze względu na swoje działanie antybakteryjne chorym polecana jest także babka lancetowata. Jednak – zamiast spożywać ją w pojedynkę – warto połączyć ją z lukrecją. Taka mieszanka nutraceutyków poprawia procesy trawienia, wspiera wydzielanie enzymów trzustkowych, wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn.

Jak przyrządzić powyższą miksturę? Wystarczy, że wymieszasz kilka korzeni lukrecji i jedną łyżkę babki lancetowatej w dużym kubku, zalejesz je gorącą wodą i poczekasz do ich zaparzenia. O czym warto pamiętać, stosując ten protokół? Przede wszystkim o tym, że zbyt duże spożycie lukrecji może prowadzić do niedoborów potasu, dlatego jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tej kuracji, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Zioła na trzustkę – tymianek właściwy

Cierpisz na zaburzenia trawienia protein? Wiedz, że może to być pierwsze stadium świadczące o problemach w wydzielaniu enzymu proteolitycznego rozkładającego białka. Aby zapobiegać występowaniu chorób trzustki, oprócz diety warto postawić na naturalną kurację ziołową, np. tymiankiem właściwym.

Tymianek wzmaga wydzielanie żółci, dzięki czemu zmniejsza ryzyko kamicy żółciowej. W jego skład wchodzą substancje czynne, które wzmacniają układ odpornościowy i mają cechy przeciwzapalne. Wśród nich wyróżnić można karwakrol, terpeny oraz tymol.

Spożywając tymianek w formie naparów, pobudzisz swój układ pokarmowy do pracy i dostarczysz sobie cennych minerałów, w tym żelaza. Ponadto zawarte w nim związki bioaktywne działają przeciwzapalnie i wykazują właściwości moczopędne. Jest on dostępny w aptekach także pod postacią olejku eterycznego.

Olej i zielona roślina

Zioła na trzustkę – bylica piołun

Na liście ziół na trzustkę nie może zabraknąć bylicy piołun. Jest to składnik stymulujący produkcję soku trzustkowego, dzięki czemu doskonale sprawdza się przy zaburzeniach trawienia protein. W jej wnętrzu kryje się również tujon – komponent jej olejków eterycznych – który ma właściwości bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze.

Bylica piołun podkręca trawienie, zatem sięgaj po nią w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w tym zaparć, wzdęć i zgagi. Możesz z niej przyrządzić zarówno herbatę, jak i piołunówkę na spirytusie. W przypadku tej ostatniej należy zachować szczególną ostrożność i zrezygnować z prowadzenia pojazdów mechanicznych po jej wypiciu.

Zioła na trzustkę – czarnuszka siewna

Inne produkty pochodzenia roślinnego, które warto rozważyć, opracowując kurację poprawiającą przemianę materii i pracę omawianego narządu, jest czarnuszka siewna, znana również jako czarny kmin. Była ona obecna w medycynie naturalnej już w czasach starożytnych.

Czarnuszka zwiększa wydzielanie soków trawiennych, poprawia trawienie, pobudza pracę jelit i przyspiesza regenerację trzustki. Jej dodatkowym atutem jest pozytywny wpływ na układ oddechowy. Kto powinien wystrzegać się zażywania czarnuszki? Są to głównie ciężarne i kobiety karmiące piersią.

Zioła na trzustkę – gurmar

Gurmar przyjdzie ci z pomocą w rozmaitych chorobach trzustki. Przyspiesza on jej procesy naprawcze, niweluje chęć na słodkie pokarmy i wspiera gospodarkę węglowodanową. Co ciekawe, może być on także wykorzystywany przy wrzodach żołądka. Wśród jego zalet podkreśla się także jego własności redukujące poziom cholesterolu we krwi.

Gurmar można najczęściej spotkać w formie mielonej. Jak go zażywać? Wystarczy, że zalejesz 1 łyżeczkę liści szklanką wrzącej wody. Tak przyrządzoną miksturę zaparzaj przez 10 minut i stosuj od 2 do 3 razy dziennie przed posiłkami.

Zioła na trzustkę – moringa olejodajna

Moringa olejodajna zawiera garbniki, pomaga oczyścić organizm z toksyn i zwiększa wydzielanie soku trzustkowego. Na liście jej drogocennych składników odżywczych znajdziesz cały wachlarz witamin, w tym witaminy A, B, C, D i E.

Powyższy surowiec może poszczycić się także zawartością kwasów omega-3 oraz β-sitosterolu, który reguluje gospodarkę glukozy, obniża cholesterol i wspiera funkcje trawienne. Spożywając go regularnie, poprawisz również wydolność swojego układu immunologicznego.

Wycinanka z papieru jelita cienkiego i butelki z pigułkami na turkusowym tle

Suplementy diety wspierające pracę trzustki

Innym sposobem, który możesz wykorzystać w profilaktyce chorób trzustki, jest stosowanie odpowiednio dobranych suplementów diety, które wspierają wydzielanie soków trawiennych i promują jej regenerację. Jakie substancje wspomagają łagodzenie dolegliwości trawiennych? Na długiej liście znajduje się m.in. resweratrol, bromelaina, papaina czy sylimaryna.

Jeśli zależy ci na kompleksowym wsparciu pracy trzustki, sięgaj po takie specyfiki jak YANGO Sylimaryna, Olimp Detoxeed-Pro, Aura Herbals Resvadrop Resweratrol, ForMeds Bicaps Bromelanina czy Aliness Bromelaina + Papaina. Pamiętaj, aby zawsze stosować się do dawkowania podanego w ulotce lub na opakowaniu. Warto również podkreślić, że suplementy nie mogą stanowić substytutu zróżnicowanej diety, a jedynie jej uzupełnienie.

 

Bibliografia +