Suplement diety Aliness L-Methionine to produkt dostarczający bardzo ważnego egzogennego aminokwasu – metioniny. Aminokwas ten jest niezbędny do zajścia translacji, czyli początkowego etapu syntezy białek.
L-metionina bierze udział w powstawaniu kwasów nukleinowych, adrenaliny, choliny, betainy glicynowej i fosforanu kreatyny. Może mieć to znaczenie dla sportowców i osób, które chcą zwiększyć swoją masę mięśniową.
L-metionina przyczynia się również do zachowania przez nasz organizm zdolności antyoksydacyjnych, bowiem bierze udział w syntezie glutationu, czyli związku o bardzo silnych właściwościach przeciwutleniających. Chroni to przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
L-metionina zawiera w swej budowie grupy metylowe. Wykorzystywane są one do unieszkodliwiania toksyn powstających w wyniku wielu przemian biochemicznych w komórkach. Metionina przyczynia się więc do detoksykacji organizmu. Dodatkowo wykazano, że ten związek wspiera regenerację wątroby po traktowaniu jej alkoholem czy lekami hepatotoksycznymi.
L-metionina posiada zdolność zakwaszania moczu i żółci, przez co zapobiega wytrącaniu się różnego typu złogów w drogach żółciowych.
L-metionina wspomaga regenerację tkanki łącznej. Bierze udział w odbudowie i powstawaniu włosów i paznokci. Wykorzystuje się ją również do zwalczania zmian trądzikowych.
Metionina to także związek, który powoduje obniżenie stężenia homocysteiny - związku powstającego w wyniku metabolizmu białek. Homocysteina w nadmiernych ilościach może prowadzić do chorób serca i naczyń krwionośnych.
Aliness to polska firma, której produkty są wegańskie, niezawierające glutenu i laktozy. Skład suplementów diety tej marki dąży do jak największej naturalności i prostoty.
Podsumowując, Aliness L-metionina to niezwykle ważny suplement diety, dostarczający metioniny. Aminokwas ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Produkt firmy Aliness nie zawiera laktozy, glutenu, soi ani GMO. Jest bezpieczny dla wegan i wegetarian.
1. Henryk S. Różański „Właściwości lecznicze wybranych związków naturalnych i półsyntetycznych”, Krosno 2001-2004
2. Department of Food Science and Nutrition, Zhejiang University, “268 Kaixuan Road”, Hangzhou 2012 , China.
3. J. Jankowski, M. Kubińska, J. Juśkiewicz,. A. Czech, Z.Zduńczyk, 2016, The Effects of diet ary methionine levels on fattening performance and selected blond and tissue redox parameters. Archives of animal nutrition. 127-140